A diétázás „vallása”

Akár egy fogyókúráról beszélünk, akár egy szélsőséges egészséges táplálkozási irányzatról, mindkét esetben észrevehetünk hasonlóságokat egyes vallásokkal. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan válhat a diétázás egyfajta „vallássá”.

Az első fázisban az illető megismerkedik az adott diétával például egy könyvön keresztül. Innentől kezdve ez a könyv lesz a szent könyv, ami leírja a szent életmód követésének szabályait. Ez esetben azt, hogy mit szabad és mit nem szabad enni. Ezek a lesznek a hívő által követendő parancsolatok. Ha megtartja a parancsolatokat, akkor büszke lehet magára, hisz hűen követi a vallását. Ha viszont egyet is megszeg az előírásokból, akkor bűntudat terheli, hisz vétkezett. Bűnbánatot kell tartania.

A második fázisban az illető már elég jól belejött ebbe az életmódba. Már rutinos hívővé vált. Persze ennek érdekében folyamatosan ellen kell állnia a világi kísértéseknek, vagyis azoknak az ételeknek, amiket az adott irányzat tilt. Emiatt néhány szokásos programján is változtatnia kellett, hiszen bizonyos körülmények között túl nehéz lenne követni a szabályokat. Például egy vendégségben, ahol a házigazda olyan ételt készít, amit ő nem ehet. Sokkal egyszerűbb inkább el se menni. Az igaz híveknek olykor áldozatokat is kell hozni.

A harmadik fázisban az illető már elvakult hívővé válik. Már nem is érti meg azokat, akik nem ezt a vallást követik, sőt elkezd harcolni minden más életszemlélet ellen – elkezdi a hittérítést. Minden ismerősét próbálja meggyőzni róla, hogy nekik is megtérésre van szükségük. Az általa követett hit az egyedül üdvözítő. Nincs más út! Aki nem ezt az utat követi, az el fog veszni. Persze ez komoly konfliktusforrást fog jelenteni a családban és a barátok között is, de az elvakult hívő már nem képes tisztán látni.

Ha van ilyen ismerősöd, akkor csak óvatosan próbálj meg neki segíteni! Sajnos sokszor a segítségedet támadásnak veheti. A legtöbb esetben az idő oldja meg a helyzetet. A hamis vallások előbb-utóbb lelepleződnek, és meg fogja érteni, hogy az egész egy nagy tévedés volt. Reméljük inkább előbb, mint később!

Te pedig óvakodj az efféle hamis vallásoktól! Az étel, az csak étel. Ha eszel egy almát, attól nem leszel szentebb, ha pedig eszel egy kis csokit, attól még nem leszel bűnösebb. Ha rám hallgatsz, mindkettőt élvezed!

By |2017-06-14T09:13:46+00:002017, február 14|