Az evés 3 funkciója

Van az a mondás, hogy „Nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek”. Én nem egészen értek egyet ezzel a véleménnyel. Szerintem az evés funkciója nem csak annyi, hogy biztosítja a test működéséhez szükséges energiát és tápanyagokat. Az evésnek legalább három fontos funkciója van.

 

1. Biológiai szükséglet

Egyrészt egy biológia szükségletet jelent. Ha nem eszel, akkor előbb-utóbb meg fogsz halni. Ha szerencséd van, egy-két hónapig még bírod, de sokkal tovább biztosan nem. A testednek szüksége van a táplálékra. Ez az evés első számú funkciója, de nem ez az egyetlen!

 

2. Örömforrás

Amikor Isten megformálta az első embert, úgy döntött, elhelyez a nyelvén egy csomó ízlelőbimbót. Ha ezt nem tette volna, lehet, hogy már kihalt volna az emberiség. Ha az evés nem lenne élvezet, akkor nem biztos, hogy szívesen csinálnánk. Csak egy mindennapos nyűg lenne, ami ráadásul elviszi a fizetésünk jelentős részét. De szerencsére nem így van! Evés közben finom ízeket érzünk, ezért minden egészséges ember szeret jókat enni.

 

3. Társasági élmény

Végül, de nem utolsó sorban az evés egy társasági élmény is. Gondolj a hétvégi ebédekre, a szülinapi ünneplésekre vagy a Karácsonyra! Milyen jó érzés, amikor együtt van a család, finomakat esztek, és jókat beszélgettek! Ezek a programok nem lennének teljesek finom ételek nélkül.

 

Én nem azért élek, hogy egyek, de nem csak azért eszem, hogy éljek. Szerintem nincs azzal semmi baj, ha az ember élvezi a finom ételeket. Van azonban két szélsőség, amitől szeretnélek megóvni.

 

a, Amikor az evés a legfőbb örömforrás

Ennek számos negatív következménye lehet. Ha mindig enned kell, hogy jobban érezd magad, akkor túl sokat fogsz enni, és fel fogsz szedni jó néhány plusz kilót. Az effajta érzelmi evéssel foglalkozni kell! Az étel elsősorban a test tápláléka. A lelkednek más típusú „táplálékra” van szüksége. Például szeretetre, elfogadásra, nevetésre, jó barátokra és egy hozzád illő társra. Ezeket a legfinomabb csokoládé sem pótolhatja!

 

b, Amikor elvész az öröm az étkezésből

Ez megtörténhet az étvágy elvesztésekor, ami általában komoly betegségek tüneteként jelentkezik. Én most nem erről szeretnék beszélni. Van egy másik eset, amikor az evés nem jelent örömforrást. Azt hiszem, ez sokkal gyakoribb, mint az előző. Ez történik ugyanis akkor, amikor valaki szigorú fogyókúrába kezd, és olyan diétás szabályokat követ, amik miatt alig ehet valamit, és az sem túl finom.

Főtt csirkemell zöld salátával és puffasztott rizzsel… Hát, el tudok képzelni ennél ínycsiklandozóbb menüt is. Egy szigorú fogyókúra képes elvenni az evés örömét. Ráadásul a társasági összejöveteleket sem tudod annyira élvezni, mivel Te alig ehetsz valamiből. Elég bosszantó nézni, ahogy a többiek élvezik a számodra tiltott finom falatokat. Nem csoda, hogy a legtöbb fogyókúrázó nem is bírja sokáig…

Még egy ok, ami miatt a fogyókúrák nem működnek: elveszik az evés két fontos funkcióját – az élvezetet és a társasági élményt. Szerintem jobban teszed, ha nem fogyókúrázol. Van ennél jobb út. Érdekel? Akkor iratkozz fel a Fogyókúra DETOX Start Programra, ami segít elindulni a fogyókúrák nélküli egészséges és boldog élet útján!

By |2017-06-14T09:12:01+00:002017, február 9|