Az utolsó vacsora szindróma

Kata az utóbbi időben észrevette, hogy a ruhái egyre szűkösebbek, és az övét is tágabbra kell vennie, mint szokta. A tükör is arról tanúskodik, hogy bizony feljött rá néhány kiló. Félve, de rááll a mérlegre, és már nincs mit tagadni. Itt az objektív bizonyíték: 4 kg-val több lett, mint tavaly. Ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell!

Kata úgy dönt, hogy holnaptól elkezd fogyókúrázni. Számolni fogja a kalóriákat, és 1200-nál nem eszik többet egy nap. Ahogy ezt a célt kitűzte, máris eszébe jut, hogy enni kellene valamit. Végül is holnaptól úgyis koplalni fog, és nem ehet a kedvenc ételeiből, de ma még szabad. Ezt érdemes kihasználni! Sőt, talán még javára is válhat, mert ha ma megeszi a szülinapi tortája összes maradékát, akkor holnap legalább nem fogja kísérteni.

Szóval Kata enni kezd, és eszik és eszik és eszik… Sokkal többet is, mint szokott, de azzal mentegeti magát, hogy ez nem számít, hiszen holnaptól úgyis fegyelmezetten fog fogyókúrázni, és le fogja adni azt a 4 kiló pluszt, ami holnapra lehet, hogy már 5 lesz…

Ismerős a fenti eset?

Ez a forgatókönyv rendszeresen lejátszódik a krónikus fogyókúrázók életében. Mielőtt elkezdenek egy új diétát, tartanak egy „utolsó vacsorát”, amikor jó alaposan belaknak azokból az ételekből, amik holnaptól tiltva vagy legalábbis korlátozva lesznek.

A viselkedésük érthető. Ma még szabadok, de holnaptól önként bevonulnak a fogyókúrák börtönébe, ahol már nem (t)ehetik azt, amit szeretnének. Ki kell használni ezt a mai napot, hisz ki tudja, lesz-e még ilyen az életben.

Mi váltja ki?

Az utolsó vacsora szindrómát ugyanaz váltja ki, mint a fogyókúrák feladását követő túlevést: a DEPRIVÁCIÓ. Az emberek úgy működnek, hogy ha valamit megvonsz tőlük, az iránt fognak a leginkább sóvárogni. Már az Éden kertben is ez történt: minden fáról ehettek, kivéve… Na melyikről ettek? Naná, hogy a tiltott gyümölcsből!

Vagy nézd meg a gyerekeket! Ha egy óvodás csoportnak adsz egy csomó játékot, de egyet kiemelsz, és azt mondod nekik, mindennel játszhatnak, csak azzal az eggyel nem, mi fog történni? Naná, hogy minden gyerek azzal akar játszani!

A depriváció NEM működik! Akár elhiszed, akár nem, ez akkor is így van.

A fogyókúra több szempontból is deprivál. Egyrészt van benne egy fizikai depriváció, mivel nem elégítheted ki a tested fizikai szükségletét (vagyis az éhséget). Másrészt egy érzelmi depriváció, mivel nem eheted azokat az ételeket, amiket szeretnél.

A fogyókúra tehát több fronton is ellened harcol. Nem csoda, hogy nem működik!

Ha mazochista vagy, és szeretnél szenvedést okozni magadnak, akkor a fogyókúrázás nagyszerű választás. Ha Te inkább jobb életminőséget, jobb egészséget és tartós pozitív változásokat akarsz az életedbe, akkor NE FOGYÓKÚRÁZZ!!! Ez esetben egészen más eszközökre lesz szükséged. Például ezekre.

Nagyon remélem, hogy meggyőztelek! Persze lehetsz szkeptikus, és csak azért is kipróbálhatsz egy új fogyókúrát. Ez esetben jó étvágyat kívánok az utolsó vacsorához!

Én inkább minden étkezésem élvezem! 🙂

 

 

Fogyókúra DETOX tanfolyam – Élj egészségesen fogyókúrák nélkül! JELENTKEZZ MÉG MA!

 

By |2017-06-15T09:52:03+00:002017, május 11|