CHEAT DAY – Miért nem érdemes csaló napot tartani?

csaló nap

„Egész héten szigorúan fogyókúráztam és edzettem, de ma végre csaló napot tarthatok, és ehetek, amit csak akarok.”

Ez a fajta fogyókúrás módszer elég népszerű a fogyni vágyók körében. Igaz, hogy a hét 6 napján kőkemény fegyelemre van szükség, de legalább a hét egyik napján ki lehet rúgni a hámból, és szabadon eheted, amit csak megkívánsz.

Maga az ötlet valószínűleg a fogyókúrák szokásos forgatókönyvéből adódik, hisz a legtöbb diétázó egy ideig pontosan követi a szabályokat, de egyszer csak elfogy az önuralom, és jön a túlevés. Mi lenne, ha ezt beleterveznénk a módszerbe? Elméletileg egész jó ötletnek tűnhet, és a képviselői szerint nagyszerűen felpörgeti a fogyókúra miatt lelassult anyagcserét, de én mégsem ajánlom ezt a módszert.

Miért nem ajánlom?

Elsősorban azért, mert nem segíti elő a normális, kiegyensúlyozott és mértékletes étkezés szokásának kialakítását. Aki ezt a módszert követi, az a hét egyik részében vasakarattal követi a szigorú diétás szabályokat, és közben végig arra gondol, hogy de legalább majd a csaló napon szabadon ehet.

Aztán eljön a csaló nap, amikor nincsenek korlátok. Mindent szabad. Ilyenkor válik a szabadság szabadossággá. Ez pedig teljesen érthető. Ha valaki hat napig éhezteti magát, akkor nem csoda, hogy a hetedik napon ki fogja használni a korlátlan evés lehetőségét. Hat nap szenvedésért jár egy nap élvezet. 6 nap koplalás + 1 nap zabálás. Na, itt a hiba!

Tudtad, hogy egy napot sem kellene szenvedned?

Minek sétálsz be egy önként vállalt börtönbe? Élhetnél szabadon is! Az egészséges életmód nem az önsanyargatásról és a szenvedésről szól! Ha így állsz hozzá, csak kudarcra számíthatsz. Ki akarná az életét diétás szabályok uralma alatt élni?

Persze lehet, hogy azt hiszed, erre csak egy ideig van szükség, de egy szép napon eléred álmaid alakját, és onnantól kezdve szabadon élhetsz. Nehogy azt hidd! Ha valaki szigorú fogyókúrákkal fogy le, és visszatér a normális táplálkozáshoz, nagyon gyorsan visszaszedi a leadott kilókat, sőt gyakran még többet is!

Ha rám hallgatsz, nem fogyókúrákban és csaló napokban gondolkodsz. Nem még több diétás szabályra van szükséged, hanem a gondolkodásod átalakítására, és új szokások beépítésére.  Ha szeretnéd, szívesen segítek benne.

By |2018-06-13T18:57:14+00:002017, július 28|