Egészséges táplálkozás 3 szóban

Ha egészséges táplálkozásról van szó, igencsak megoszlanak a vélemények. Manapság egyre több szélsőséges irányzat van. Az egyik azt mondja, egyél úgy, mint az ősember, a másik arra bátorít, számold a szénhidrátokat, a harmadik azt javasolja, csak növényi élelmiszereket egyél. Én nem vagyok híve ezeknek a szélsőségeknek. Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű megközelítéssel mutatom be az egészséges táplálkozást. Csak 3 szót kell megjegyezned.

Változatosság, mértékletesség, egyensúly

1. Változatosság

Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb alapelve a változatosság. Minél többféle élelmiszert eszel, annál valószínűbb, hogy minden fontos tápanyaggal ellátod a testedet. Ne edd mindig ugyanazt a néhány ételt! Tessék újítani! Próbálj ki új recepteket, és vásárolj olyan élelmiszereket is, amiket eddig nem próbáltál. A zöldség- és gyümölcsfogyasztást pedig igazítsd az évszakhoz. Mindig az idény termények a legfinomabbak és a legmagasabb tápanyagtartalmúak. Érdemes élni vele!

2. Mértékletesség

Nem túl divatos manapság ez a szó, de a mértékletesség az egyik legfőbb erény, amire az élet minden területén szükség lenne – többek között az étkezésben is. A mértéktelen evés a szükségleten felüli kalóriafogyasztáshoz, és hízáshoz vezet. Figyelj oda a szervezeted jelzéseire! Ha éhes vagy, egyél, de ha jóllaktál, akkor fejezd be az evést! Nem addig kell enni, míg van valami a tányérodon, hanem addig, amíg jól nem laksz. Ha kellemesen jóllaktál, hagyd abba az evést! Gyakorold a mértékletességet! Lehet, hogy először még nehezen fog menni, de idővel egyre inkább szokásoddá válik. Egy nagyon jó szokássá.

3. Egyensúly

Ahogy egy korábbi cikkemben is írtam róla, merev szabályok helyett inkább az egyensúlyra kellene törekedni. Mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében. Ha néha megeszel egy kocka csokit, attól még nem fogsz elhízni, de ha minden nap megeszel egy egész táblával, az már valószínűleg kibillent az egyensúlyból.

Az, hogy kinél mi jelenti az egyensúlyi állapotot, az egyénenként változik. Figyelj magadra! Figyeld meg, hogyan hatnak rád a különböző ételek, és törekedj arra, hogy az étrended alapját azok az élelmiszerek alkossák, melyektől igazán jól működik a tested.

 

Változatosság, mértékletesség, egyensúly. A Te étrended jellemezhető ezekkel a szavakkal? Ha nem, ideje változtatni! Ha kellene hozzá egy kis segítség, kattints ide!

By |2018-04-25T11:43:10+00:002017, július 4|