Elhízás és stigmatizáció

Mi jut eszedbe a fenti képről?

Valószínűleg a legtöbb embernek ilyesmi gondolatai támadnak: „Ez egy kövér nő. Jó nagy a hátsója! Le kellene fogynia, de biztos nincs hozzá elég önuralma, hogy ellenálljon az evésnek, és elkezdjen rendszeresen edzeni…”

Ha nem ilyenek jutottak eszedbe róla, annak nagyon örülök, de attól tartok, a legtöbbek ilyesmikre gondolnak egy elhízott nő láttán. Ma Magyarországon az az elfogadott álláspont, hogy a vékony nők és férfiak vonzóak és sikeresek. Az elhízás a lustaság és falánkság megnyilvánulása. A túlsúlyos emberek nem akarnak eléggé lefogyni.

Ezt hívják megbélyegzésnek! Bár egyesek szerint az efféle stigmáknak motiválnia kellene az elhízottakat, hogy változtassanak az állapotukon, a vizsgálatok szerint ez éppen ellenkező hatást vált ki!

A kövérséggel kapcsolatos sztereotípiák egyáltalán nem segítik elő a pozitív változást, sőt csak tovább rontanak a helyzeten. Az, hogy valakit negatív tulajdonságokkal bélyegeznek meg, ahhoz vezet, hogy az illető még rosszabbul fogja magát érezni a bőrében, még rosszabb lesz az önbecsülése, és még kevésbé lesz képes az életmódváltásra.

A stigmák önbeteljesítő jóslattá válhatnak. Ha mindenhonnan azt hallod, hogy lusta és önuralomhiányos vagy, akkor nagyon nehéz pozitívan tekinteni magadra, és értékelni önmagadat. Pedig ahhoz, hogy esetleg leadd a súlyfelesleged nagyon sok erőre lenne szükséged.

Persze sok elhízott próbál meg lefogyni, és mindenféle fogyókúrát kipróbálnak, de mivel a fogyókúrák nem működnek (ahogy többek között itt már írtam róla), a kísérleteik kudarcba fulladnak, és ez csak még tovább erősíti az önmagukról alkotott negatív képet.

Sajnos a negatív diszkrimináció az egészségügyben is megfigyelhető. Az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók sokszor negatívabban állnak hozzá az elhízott betegeikhez, mint a normál súllyal rendelkezőkhöz. Ha egy elhízott nő mindig csak azt hallja az orvosától, hogy ideje lenne már lefogynia, nem sok kedve lesz felkeresni az egészségügyi ellátást. Ez akár a preventív szűrővizsgálatok kihagyásához is vezethet, és veszélyeztetheti az illető hosszú távú egészségét. Lehetséges, hogy az elhízással összefüggő betegségekben ez is közrejátszik?

Az elhízás nem jellemhiba!

Tudományos tény, hogy a testsúlyunk befolyásolása nincs 100%-ban a mi kezünkben. Kb. 70%-ban határozza meg a genetikai örökségünk, tehát az életmódunknak lényegesen kisebb szerepe van benne. Ráadásul bizonyos betegségek is közrejátszhatnak abban, hogy valaki túlsúlyossá válik (pl. PCOS). Ezt végképp nem írhatjuk az illető számlájára!

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem lehet tenni az elhízás ellen! Nagyon is lehet! Sőt, érdemes is tenni ellene, de az biztosan nem segít az érintetteknek, ha negatív bélyegeket aggatunk rájuk. Mi lenne, ha inkább segítenénk nekik az egészségük helyreállításában? Nem bántásra, hanem bátorításra van szükségük!

Én is erre törekszem a munkám során. Ha egy túlsúllyal rendelkező illető keres fel engem, nem arról fogok neki papolni, hogy milyen fontos, hogy lefogyjon, hanem abban segítek neki, hogy sikerüljön egészséges szokásokat beépítenie, és fokozatosan ki tudjon alakítani egy egészséges életmódot. Persze, az már könnyen megeshet, hogy mellékhatásként fogyni is fog, de én nem erre helyezem a fókuszt.

Ha sikerül minél több egészséges szokást beépíteni, akkor biztos, hogy javulni fog az egészség, és csökkenni fog a túlsúly. Persze ehhez egyénre szabott tanácsokra van szükség, hisz nem mindenkinek válik be ugyanaz a módszer. Ha sikerül megtalálni a neki való stratégiát, akkor már csak kitartásra és bátorításra van szükség. Az eredmények nem maradnak el!

By |2018-01-30T14:52:12+00:002018, január 30|