Hasonlítgatás – biztos út az elégedetlenséghez

Monika Gruhl idézet: Az elégedetlenség az összehasonlításból fakad - s közben mindig adódik ok a frusztrációra

Az emberek szeretnek dolgokat összehasonlítani. Ez sok esetben hasznos és szükséges is. Például ahhoz, hogy eldöntsd melyik terméket vásárold meg a boltban, jó ha összehasonlítod őket ár-érték arány alapján. Ha a nyaralásod tervezed, akkor is érdemes több lehetőséget összevetni, hogy a legjobbat tudd választani. Ezeknél az eseteknél tehát az összehasonlítás jó.

Van azonban egy másik eset, ami újra és újra megtörténik valószínűleg már a születésed óta: ha másokkal hasonlítanak össze. Megszületsz, és máris a többi újszülötthöz vagy a testvéredhez hasonlítanak. Aztán elkezdesz felcseperedni, és a fejlődésedet is másokéhoz hasonlítják. Lehet, hogy Te előbb kezdesz el járni, mint a testvéred, ezért nagyon büszkék rád. De aztán jön az iskola, és Te nehezebben tanulod meg a betűket, ezért máris alulmaradsz. Aztán dolgozatírásra kerül sor, és ha hazaviszel egy jegyet, mi az első kérdés? “És a többieknek hányas lett?”

Már születésünktől fogva összehasonlítanak minket másokkal. Néha ez építő, hisz valamiben jobb lehettél, máskor pedig elbátortalanító, hisz másnak sokkal jobban sikerült az adott dolog.

Mivel a legtöbbünk így nő fel, nem csoda, hogy ezt a szokást felnőttként is alkalmazzuk. Újra és újra összehasonlítjuk magunkat másokkal. Összehasonlítjuk a munkánkat, a fizetésünket, a lakásunkat, az autónkat, a gyerekeinket, a házastársunkat, és persze a testünket is.

Azt hiszem, ez főleg ránk, nőkre jellemző, hogy folyton egymáshoz mérjük magunkat. Az alakunkat, a cipőnket, a ruhánkat, a frizuránkat, a sminkünket és még sorolhatnám…

Mi ennek az eredménye?

Mivel biztos, hogy mindig találunk valakit, aki valamilyen szempontból jobb nálunk, tutira elégedetlenek leszünk. Mindig lesz olyan, akinek csinosabb a ruhája, szebb a frizurája, jobb az alakja, többet keres vagy sikeresebb a munkájában. Soha nem lehetsz mindenben a legjobb. De miért is akarnál az lenni? Teljesen értelmetlen ezt a vágyat kergetni. Van egy jobb öltetem.

Ne hasonlítgasd magad másokkal!

A hasonlítgatás biztos út az elégedetlenséghez, ami folytonos frusztrációhoz vezet. Mi lenne, ha inkább hálás lennél a jó tulajdonságaidért? Biztos, hogy sok van belőlük. Mi lenne, ha elégedetlenkedés helyett, inkább arra gondolnál, hogy mennyi minden jó az életedben? Ha egészséges lehetsz, van mit enned és innod, van otthonod, és van egy szerető családod és barátaid, akkor máris nagyon gazdag ember vagy. Lehet, hogy nem olyan szép az alakod, mint a szomszédodnak, de ettől még nem kell elégedetlennek lenned.

Mindenkinek vannak jobb és kevésbé jó adottságai. Valaki szerencsés testalkatot örökölt, ezért szinte bármennyit ehet, mégsem hízik el. Lehet, hogy Te nem ebbe a csoportba tartozol, de kérlek, gondolkodj el a következő mondaton!

Attól még, hogy elégedetlenkedsz a testeddel, nem fogsz jobban kinézni.

Sőt, rossz kedved lesz tőle, ami nem sok pozitív energiával fog feltölteni…

Fókuszálj inkább az erősségeidre! Lehet, hogy nincs csodás alakod, de fantasztikus anya vagy. Lehet, hogy a mai világ az előbbit díjazza jobban, de szerintem az utóbbi mérhetetlenül többet ér. Ideje, hogy Te is értékeld magadat!

Egy valakihez mérheted magadat

Ha nagyon szeretnéd, akkor ne másokhoz, hanem saját magadhoz hasonlítsd magadat! De ne úgy, hogy 60 éves korodban a 20 éves énedhez méred magad! Nem egy reális elvárás, hogy ugyanúgy nézz ki, mint akkor. Hasonlítsd magad inkább a tavalyi énedhez! Miben fejlődtél tavaly óta? Mennyivel élsz ma egészségesebben? Mennyivel több jó szokásod van, mint akkor? Ezeket a kérdéseket érdemes megválaszolni.

És utána?

Törekedj a fejlődésre! Hozd ki magadból a legtöbbet! Építs be még több jó szokást! Legyél ma jobb, mint az előző hónapban!

De egy dolgot soha ne feledj: a cél a fejlődés, és nem a tökéletesség!

Vedd észre a fejlődés apróbb jeleit is, és örülj minden kis lépésnek!

Ha így teszel, elégedett és boldog emberré tudsz válni.

Remélem, sikerül! 🙂

By |2017-06-15T09:55:34+00:002017, május 23|