Így rontja el a fogyókúrázás a tested belső szabályozó rendszerét

A fogyókúrák nem működnek. Ennek sok oka van, ebben a cikkben bemutatok egy igen jelentőset. Kezdjük az alapoknál.

A homeosztázis

A homeosztázis a belső környezet állandósága. A tested mindig a homeosztázis fenntartására törekszik. Mondok rá néhány példát:

  • A belső hőmérséklet állandósága: a tested maghőmérséklete kb. 37℃, akkor is, ha a levegő hőmérséklete -5℃ , és akkor is, ha 35℃.
  • A vér pH értékének állandósága: bármit is olvastál egy-egy divatos diétás könyvben, jó, ha tudod: a vér pH értéke is állandó. Kb. 7,35-7,45 között van. Az egy tévhit, hogy bizonyos ételek hatására a vér elsavasodik, ezért sok lúgosító ételt kell enni. Ha elsavasodna a véred, akkor sürgős egészségügyi ellátás nélkül elég hamar meghalnál. A vér pH-ja igencsak állandó (a különféle ételek hatására csak a vizeleted pH-ja változik meg, ami kevésbé jelent problémát).
  • A vízterek állandósága: a szervezetnek kb. 60%-a víz. Ennek a víznek az eloszlása is meglehetősen konstans. Kb. 40%-a van a sejteken belül, 20%-a pedig a sejteken kívül. Ha többet iszol, többet fogsz pisilni is, ha pedig alig iszol, kevés vizelet fog termelődni.

A szervezet fantasztikus módon képes fenntartani a belső környezet állandóságát. Ez a hormonális rendszer és az idegrendszer összehangolt munkájának köszönhető. Mindezek úgy történnek, hogy Te észre sem veszed. Nem kell hozzá koncentrálni, hogy a vese kiválassza a felesleges folyadékot, vagy a nagy melegben elkezdj izzadni. Ezek automatikus működések.

Most térjünk rá a táplálkozásra. Amikor egy újszülött kisbaba megszületik, még semmit sem tud a kalóriákról, mégis pontosan annyit eszik, amennyi az egészséges növekedéséhez szükséges. Vajon hogyan csinálja? Hát ösztönösen! Egy újszülött még tökéletes intuitív evő. Nagyszerűen rá van hangolódva a teste belső jelzéseire, így nincs is szüksége külső szabályokra. Ez annak köszönhető, hogy a szervezet a táplálékfelvételt is képes szabályozni. Összetett hormonális rendszer teszi lehetővé, hogy egy kisbaba éhes legyen, ha energiára van szüksége, és jóllakottá váljon, ha már eleget evett.

Erre Te is képes vagy! Mindnyájan így születünk, csak a legtöbbünk felnőtt korára elveszíti az intuitív táplálkozás képességét. Néhány szerencsés, aki felnőttként is érzékeny a szervezet belső jelzéseire, képes a testsúlyát is nagyjából állandó szinten tartani. A test ugyanis erre törekszik. Nem arra, hogy egyre kövérebbé válj, hanem arra, hogy az úgynevezett „set pont” tartományodban tartsa a súlyodat, egészen addig, amíg nem félemlíted meg. Tudod, hogyan lehet megfélemlíteni?

Fogyókúrázással!

Ha elkezdesz egy alacsony energiatartalmú étrendet követni, a szervezeted hamarosan túlélő üzemmódba kapcsol (erről itt olvashatsz még többet). Innentől kezdve a célja a túlélés, és ennek érdekében elkezd spórolni a kalóriákkal. Amit tud, azt elraktározza, hiszen ki tudja, mikor kap legközelebb ételt. Jobb, ha a lehető legjobban takarékoskodik. Ja, és feltekeri az éhségérzetet, hogy biztosan ne felejtsd el, hogy valami harapnivaló után nézz.

Szóval a fogyókúrázás következtében a szervezet már nem a jelenlegi testsúlyt akarja megőrizni, hanem azon lesz, hogy ha lehetősége adódik, minél többet tudjon hízni. És ez még nem minden…

Amikor fogyókúrázol, akkor nem arra figyelsz, hogy mit üzen a tested. Olyankor külső szabályokat követsz, amik megmondják, mikor, mit és mennyit ehetsz. Így már nem is lesz szükséged a saját jelzéseire figyelni, hiszen úgysem azok számítanak. Ez azonban nagyon veszélyes!

Minél hosszabb ideig élsz úgy, hogy nem a szervezeted jelzéseire hagyatkozva étkezel, annál jobban elsorvadnak ezek funkciók. Mint az izom: ha nem használod, elveszíted. Ha nem akkor eszel, ha éhes vagy, és nem annyit eszel, amennyivel kellemesen jóllaksz, akkor egyre inkább elromlik a belső szabályozó rendszered hatékonysága.

Minél régebb óta vagy krónikus fogyókúrázó, annál valószínűbb, hogy már nem vagy elég érzékeny ezekre a jelzésekre. Lehet, hogy már észre sem veszed, mikor vagy egy kissé éhes, vagy mikor ettél éppen annyit, amennyivel kellemesen jóllaktál. Így viszont már nem működik olyan jól a tested természetes súlykontroll funkciója sem. Pedig, ha ez működne, akkor erőlködés nélkül is képes lennél megőrizni az egészséges testsúlyt.

 

Akkor most mit csináljak?

Semmi pánik! Még nincs veszve minden. Ha tudatosan dolgozol az ügy érdekében, képes lehetsz újra intuitív evővé válni. Nem mondom, hogy ez könnyen és gyorsan elérheted, de nagyon megéri belefektetni az energiát.

Első lépésként ajánlom a Fogyókúra DETOX Start Programot, amit máris el tudsz kezdeni, és nem kerül semmibe.

Második lépésként ajánlom a Fogyókúra DETOX Tanfolyamot, ami egy komplett életmódváltó program krónikus fogyókúrázók számára.

By |2017-06-14T09:29:20+00:002017, március 7|