Ismered a fogyókúrák beépített hibáit?

hizlaló fogyókúra

Az, hogy a fogyókúrák nem működnek, nem csupán az én véleményem és sok millió ember tapasztalata, hanem tudományos tény. Ennek ellenére még mindig sokan hiszik azt, hogy a fogyás érdekében fogyókúrázniuk kell. Nagy tévedés! Ezzel a stratégiával nem fogsz tartós eredményt elérni, és ennek két alapvető oka van.

1. A korlátozás lázadást vált ki

Sajnos az ember úgy működik, hogy lázad a szabályok ellen. Ez már az Éden-kertben is így volt. Ádám és Éva bármelyik fáról ehetett volna, egyet kivéve. Melyikről ettek? Naná, hogy a tiltott gyümölcs volt a legkívánatosabb. Nincs ez másként ma sem.

A fogyókúrák egyik legnagyobb gyengesége az, hogy megnövelik a tiltott ételek iránti vágyat. A fogyókúrázók többsége már a fogyókúra előtti nap a közelgő deprivációra gondol, ezért aznap még alaposan teleeszi magát. Ezt hívják utolsó vacsora szindrómának, melyről ebben a cikkben már olvashattál. Aztán kezdődik a kőkemény diéta.

Persze a fogyókúra elején még nem nehéz ellenállni a kísértéseknek, de a fogyás lassulásával az önuralom is csökken. A kísértések pedig egyre erősebbek. Lehet, hogy normál esetben az illető alig gondol az evésre, de ha elkezd diétázni, rögtön központi témává válik, hogy mikor, mit és mennyit lehet enni. A fogyókúrázó gondolatai szinte egész nap az evésen járnak – nem túl jó stratégia, ha valaki kevesebbet akar enni. Ráadásul azok az ételek lesznek a legkívánatosabbak, amik tiltólistán vannak.

Az a probléma, hogy a fogyókúrák korlátozzák az önrendelkezésed és a választási szabadságodat. Nem eheted azt, amit csak akarsz. Abból kell választanod, ami megfelel a szabályoknak. Ezt hívom én önként vállalt rabságnak. Szabad akaratból feladod a szabadságod a fogyás érdekében. Egy ideig lehet bírni, de idővel vágyakozni fogsz a szabadságra, és egyre erősebben kiabál benned a „kisördög”:

Kóstold meg azt a süteményt! Nézd milyen guszta! Érzed az illatát? Biztosan nagyon finom…

Mondhatsz nemet, és megnyerheted a csatát, de a háborúnak sosincs vége. Hamarosan találkozni fogsz egy újabb kísértéssel. Elég fárasztó egész nap ellenállni. Az emberek többségének nem is megy.

A fogyókúra tehát fokozza a tiltott ételek iránti vágyat, ami éppen az ellen dolgozik, hogy ne egyél belőlük. Könnyen lehet, hogy ha nem lennének tiltva, sokkal ritkábban jutnának eszedbe, így azonban naponta sokszor kell harcolnod a kísértésekkel.

 

2. A tested harcol a fogyás ellen

Nem elég, hogy a gondolataid a fogyókúra ellen vannak, de a tested is nehezíti a dolgot. Mivel a szervezetünk számára a fogyókúra egyfajta éhezéses állapot, hatására bekapcsol a túlélési üzemmód, melyről részletesebben itt olvashatsz. Az anyagcsere jelentősen lecsökken, ezért egyre kevesebb kalóriát fogsz felhasználni naponta. Olyan ez, mintha lecsökkenne a fizetésed. Te is csökkentenéd a kiadásaidat, nem? A tested is spórol, és igyekszik minél kevesebbet használni a zsírraktárakból, hogy minél tovább tarthassanak ki.

És ez még nem minden. Beveti a hormonokat is. A fogyókúrázás hatására megváltozik a szervezet hormontermelése. Az étvágyfokozó hormonok szintjét például jelentősen megemeli. Így próbál motiválni az evésre. Elég hatékony stratégia…

És még ez sem minden. Az enzimek összetétele is megváltozik. A zsírraktározásért felelős enzimek szintje nő, ezért a fogyókúrázó szervezete rendkívüli mértékben képes a zsírraktározásra. Hát, nem ez a legideálisabb állapot, ha a fogyás a cél…

 

Csodálkozol, hogy a próbálkozás kudarcba fullad?

A tested és a lelked a fogyókúra ellen harcol. Egész nap az evésen jár az eszed, és egyre nehezebben állsz ellen a tiltott ételek kísértésének. Ráadásul a szervezeted egyre kevesebb kalóriát használ el, és tökéletesen felkészül a raktározásra. Ez lenne az elhízás ideális terápiája?

Lásd be: ezzel a módszerrel nem érhetsz el tartós eredményt! Ideje stratégiát váltani!

Olvasd el ezt is: Új stratégia krónikus fogyókúrázóknak

By |2018-04-06T15:17:46+00:002017, július 14|