Metabolikusan egészséges elhízás

Az elhízást régóta tartják számon számos betegség rizikófaktoraként. Ilyen például a kettestípusú cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek és néhány rákbetegség. Tény, hogy az elhízás és ezek a betegségek pozitív összefüggést mutatnak, azonban az összefüggés még nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Nagyon nehéz kizárni az olyan faktorok szerepét, mint a diéta és a testmozgás. Vannak olyan elhízottak, akik makkegészségesek, és vannak olyan normál súlyúak, akik nincsenek olyan jó egészségben. Talán a testzsír nem is olyan meghatározó, mint gondoltuk?

Ebben a cikkben egy érdekes dologról fogok írni: a metabolikusan egészséges elhízásról. Ezzel a témával egyre több tudományos cikk foglalkozik. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy vannak olyan elhízottak, aki kiváló egészségnek örvendenek. Lehet, hogy az elhízás nem feltétlenül okoz betegségeket?

Mit jelent a metabolikusan egészséges elhízás?

A testtömegindex meghaladja a 30 kg/négyzetmétert, de nem áll fenn metabolikus szindróma.

Metabolikus szindróma esetén a következő tényezőkből legalább kettő jelen van:

 • magas trigliceridszint
 • alacsony HDL-szint (ez az úgynevezett jó koleszterin)
 • magas vérnyomás
 • magas éhgyomri vércukorszint

Metabolikusan egészséges elhízottaknál nem áll fenn metabolikus szindróma annak ellenére, hogy jelentős súlyfelesleggel rendelkeznek.

Vajon minek köszönhető, hogy néhány elhízott ember beteggé válik, más meg teljesen egészséges marad? A tudósok egyelőre a következőkkel magyarázzák a jelenséget:

 1. Genetika: mindnyájan kaptunk egy genetikai örökséget, ami miatt egyes betegségekre jobban, másokra kevésbé vagyunk hajlamosak.
 2. Születési súly: azok a babák, akik nagy súllyal születtek és elhízott felnőtté váltak, kevésbé valószínű, hogy anyagcsere-betegségben fognak szenvedni, mint azok, akik kis súllyal születtek, és úgy váltak elhízott felnőttekké.
 3. Életmód: az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a hatékony stresszkezelés és az elegendő pihenés mind olyan életmódtényezők, amik hozzájárulnak a jó egészséghez – testsúlytól függetlenül is.
 4. Elhízás típusa: nemcsak az számít mennyi a testzsírszázalék, hanem az is, hol akkumulálódik a zsír. A bőr alatti zsír kevésbé problémás, mint a viscerális vagy zsigeri zsír. A májban lerakódott zsír pedig még ennél is sokkal veszélyesebb. A zsírszövet funkciója nem csak a zsírsejtek tárolása. Endokrin szerv is, ami számos hormont és gyulladáskeltő anyagot termel (olyan citokineket, amik miatt inzulinrezisztencia vagy kettestípusú cukorbetegség alakulhat ki). Valószínűleg a metabolikusan egészséges elhízottak zsírszövete nem termel annyi gyulladáskeltő anyagot, vagy ők nem olyan érzékenyek a hatásukra.

 

A metabolikusan egészséges elhízottakra a következők jellemzőek:

 • jó inzulinérzékenység
 • alacsony viscerális zsír
 • kevés zsír a májnál
 • kisebb méretű zsírsejtek
 • kisebb méretű gyulladás a zsírszövetben.

 

Erről a témáról még nincs olyan sok tudományos eredmény, minden esetre szerintem nagyon érdekes. Úgy tűnik, a betegségek kialakulása nem törvényszerűen jár együtt az elhízás kialakulásával. Az egészséges életmód szerepe rendkívül fontos, és még akkor is érvényesülhetnek a pozitív hatásai, ha nem fogy le az illető. Egyes kutatók szerint a fizikai aktivitás szintje például sokkal jobb egészségmutató, mint maga a testsúly.

Mi ebből a tanulság? Akárhány kiló is vagy, profitálhatsz belőle, ha változtatsz az életmódodon, és elkezdesz új, egészséges szokásokat kialakítani.

 

Ebben a témában érdemes még elolvasni ezt a cikket is: Egészség minden méretben

 


Felhasznált irodalom: Today’s Dietitian Vol. 19, No. 1, P. 30

By |2017-06-14T09:07:39+00:002017, február 7|