Mi tévő légy, ha nem jó az emésztésed?

Hasfájás?
Puffadás?
Gázosodás?

Ismerősek ezek a tünetek?

Sajnos az emberek jelentős része gyakran tapasztalja ezeket a tüneteket. Az emésztőrendszeri problémák gyakoribbak, mint valaha. Engem is sokan keresnek fel efféle panaszokkal, ezért úgy gondoltam, ez a téma is megérdemli, hogy részletesebben foglalkozzak vele a blogon. Már csak azért is, mert a probléma rendkívül összetett, és a kezelés komoly körültekintést igényel. Ebben a cikkben bemutatom a megoldás irányába tett lépések ideális sorrendjét.

 

1. Az életmód vizsgálata

A fenti tünetek nagyon sokszor az egészségtelen életmódnak köszönhetők. Az alábbi életmódszokások mind hozzájárulhatnak a panaszokhoz. Érdemes önvizsgálatot tartani. Jellemzők rád az alábbiak?

 • Kevés zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát fogyasztok.
 • Sok húst eszem.
 • Kevesebb, mint napi 1,5 liter folyadékot iszok.
 • Rendszertelenül étkezem.
 • Ülőmunkát végzek.
 • Ritkán végzek testedzést.
 • Sok feldolgozott, finomított ételt eszek.
 • Gyakran eszek gyorsétteremben.
 • Stresszes, hektikus életet élek.

Ha több pontnál is magadra ismertél, könnyen lehet, hogy a panaszaid az életmódodnak köszönhetők. Ez esetben a következő lépés az életmódváltás (ha szeretnéd, ebben tudok segíteni). Ha ezt követően sem szűnnek meg a panaszaid, illetve ha a fentiek nem is jellemzőek rád, mégsem jó az emésztésed, jöhet a következő lépés.

 

2. Alapos orvosi kivizsgálás

Mivel az emésztőrendszeri problémáknak nagyon sokféle oka lehet, alapos orvosi kivizsgálásra van szükség. Anélkül, hogy ismernénk a tünetek pontos okát, nem lehet biztosan tudni, milyen kezelésre van szükség. Ahogy minden betegségnél, úgy az emésztőrendszeri problémáknál is igaz, hogy elsősorban NEM A TÜNETET, HANEM AZ OKOT KELL KEZELNI.

Mivel az emésztőrendszeri panaszokat az egészségtelen táplálkozástól kezdve akár egy súlyos daganatos betegség is okozhatja, mindenképp szükség van a háttérben húzódó okok felderítésére. Ehhez az orvos többféle vizsgálatot is kérhet az aktuális esettől függően. Pl. különféle labor vizsgálatok, hasi ultrahang, gyomortükrözés, béltükrözés.

Mivel az emésztőrendszeri tünetek pontos oka nem mindig deríthető ki a rendelkezésre álló vizsgálatokkal, sokszor az orvos a szóba jöhető betegségek kizárására törekszik. Pl. daganatos betegségek (pl. vastagbélrák), vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), Crohn-betegség, cöliákia, ételallergiák.

Ideális esetben ezek egyike sem áll fenn, és minden súlyos betegséget ki lehet zárni. Ennek nagyon örülünk, de ettől még nem fognak megszűnni a panaszok. Mi a következő lépés?

 

3. Dietetikus felkeresése

Ha részt vettél egy alapos orvosi kivizsgáláson, és biztosan nincs semmilyen szervi eltérésed, de mégsem olyan jó az emésztésed, érdemes felkeresni egy táplálkozástudományban jártas szakembert, vagyis egy dietetikust (például engem).

Ha a vizsgálataid alapján úgy tűnik, teljesen egészséges vagy, én az alábbi lehetőségeket vetném fel:

I. Táplálék intolerancia

A tudomány mai állása szerint a táplálék intoleranciáknak NINCS MEGBÍZHATÓ VIZSGÁLATI MÓDJA. Tudom, hogy vannak a piacon étel intolerancia vizsgálatok, de ezek egyáltalán nem megbízhatóak. Mivel az allergiákkal szemben, az intoleranciák nem immunmediált betegségek, nem lehet őket immunglobulin vizsgálattal kimutatni. Az IgG-alapú ételintolerancia vizsgálatok nem megbízhatóak! Részletesem erről a témáról ebben a cikkben írtam.

Jelenleg a táplálék intoleranciák kimutatásának legjobb módja az eliminációs diéta protokoll. Sajnos ez nem egyszerű, és hosszadalmas, de jelenleg nincs jobb alternatíva. A lényege a következő:

 1. Az eliminációs fázisban kizárunk az étrendből minden potenciálisan problémát okozó élelmiszert, és ezzel ideális esetben tünetmentességet érünk el.
 2. Provokációs fázis: meghatározott menetrend szerint visszavezetjük az étrendbe a potenciálisan panaszt okozó élelmiszereket. Fontos, hogy egyszerre csak egy élelmiszert lehet visszavezetni!
 3. Figyeljük a provokáció eredményét, és ez alapján állítjuk össze az ideális, egyénre szabott étrendet.

Ha valaki hajlandó pontosan betartani ezt a protokollt, idővel nagyon szuperül kinyomozhatjuk, mely élelmiszerek, illetve milyen mennyiségek okoznak neki panaszt. Ezt követően tudjuk összeállítani a szükségleteinek megfelelő étrendet.

II. Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindrómáról és diétás kezeléséről ebben a cikkben olvashatsz részletesen. Lényege az, hogy az emésztőrendszer sokkal érzékenyebb bizonyos hatásokra, és ezért olyan élelmiszerek is panaszt okozhatnak, amik normál esetben nem jelentenek problémát.

Az étel intoleranciákhoz hasonlóan az IBS-nél sincs olyan vizsgálat, ami meg tudná mondani, milyen élelmiszereket kell elhagyni. Itt is sokat segíthet az eliminációs diéta protokoll. Szerencsére annyit már tudhatunk, hogy a magas FODMAP-tartalmú élelmiszerekre kell jobban figyelni.

Az IBS-t ugyanakkor pszichoszomatikus betegségnek is tartják, ezért a lelki okok feltérképezésére is szükség lehet. Ehhez érdemes pszichológus segítségét kérni.

III. Áteresztő bél szindróma (Leaky Gut Syndrome)

Az áteresztő bél szindróma egy nagyon érdekes tünetegyüttes, amiről sajnos még elég keveset tudunk. Lényege az, hogy a bélfal áteresztővé válik, és olyan dolgokat is átengedhet a vérbe, amiket normál esetben nem volna szabad (pl. emésztetlen élelmiszer-összetevők, baktériumok). Ennek aztán sokrétű negatív hatása lehet az egészségre. Az emésztőrendszeri tünetek mellett például gyulladásos betegségeket, sőt akár neurológiai problémákat is okozhat.

Az áteresztő bél szindrómáról egyáltalán nem tanítottak a dietetika szakon. Tudtomban az orvostársadalomban sem teljesen elfogadott, hogy valóban létező problémáról van szó. Ennek ellenére az alternatív gyógyászatban (pl. funkcionális medicina) nagyon is komolyan veszik, és speciális diétát javasolnak a bélfal gyógyítására.

Mivel egyelőre kevés tudományos eredmény van erről a területről, nincs klinikai vizsgálatokkal bizonyított kezelési módja, de egyre több gyakorlati tapasztalat bizonyítja, hogy megfelelő étrenddel a bélfal áteresztő képessége helyreállítható, és a tünetek megszüntethetők.

 

4. Étrendi változtatások megvalósítása

Egyértelmű, de azért leírom, hogy az emésztőrendszer egészségének helyreállításához nem elég meghallgatni a dietetikus tanácsait, hanem be is kell azokat építeni az életmódba. Tény, hogy ez a legnehezebb rész.

A fent bemutatott lehetséges okok egyikét sem lehet 100% bizonyossággal csupán a tünetek alapján megállapítani. Mindenképpen szükség van az eliminációs diéta protokoll alkalmazására. Ehhez az illetőnek táplálék-tüneti naplót kell vezetnie akár heteken keresztül is, és pontosan le kell írnia, mikor, mit evett, és milyen panaszai voltak. Ez alapján tudjuk kinyomozni, mely élelmiszerek tehetők felelőssé a tünetekért, és mit szükséges kizárni az étrendből.

Ha a páciens megfelelően betartja az étrendi korlátozásokat, idővel tünetmentessé kell válnia. Ezt követően jöhet a provokáció, ami szintén speciális menetrend szerint kell, hogy történjen, különben semmi értelme. Ha ebben is partner az illető, szépen ki tudjuk nyomozni, mely élelmiszerek azok, amiket hosszabb távon is ki kell zárnia az étrendjéből ahhoz, hogy tartós emésztőrendszeri jóllétet érhessen el.

Az emésztőrendszeri problémák okainak feltárása igazi nyomozó munka, amiben az orvosnak, a dietetikusnak (esetleg a pszichológusnak), és persze az érintett személynek is rendkívül fontos szerepe van. Sajnos az emésztőrendszeri panaszok jelentősen ronthatják az egyén életminőségét, ezért úgy vélem, érdemes befektetni az időt, energiát és pénzt, hogy az ember a végére járjon a dolognak.

 

Ha szeretnéd, a dietetikai részben tudok Neked segíteni. Részletek ITT

By |2018-04-06T15:23:58+00:002018, február 20|