Miért menjen coach-hoz az, aki életmódot akar váltani?

Te kitől kérnél segítséget, ha szeretnél életmódot váltani? Tegyük fel, hogy változtatni akarsz a mostani táplálkozásodon és testmozgási szokásaidon,  jobb formába akarsz jönni, szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben, esetleg fogyni is akarsz néhány kilót. Mit tennél ebben a helyzetben?

Tapasztalataim szerint a legtöbb ember a következő alternatívák valamelyikét választaná:

  1. Felmenne a google.hu-ra és rákeresne a témára, megnézne néhány oldalt, és választana egy hatékonynak tűnő módszert vagy készítményt
  2. Megkérdezné az ismerőseit, hogy ők tudnak-e valami bevált módszert
  3. Elmenne a könyvesboltba, és venne egy könyvet a témában
  4. Szakember segítségét kérné

Az a, lehetőség nagyon veszélyes, mivel manapság bárki bármit írhat a neten, ezért légy nagyon óvatos! Ne higgy el mindent! Ha ezt választod, akkor alaposan szűrd meg, milyen információforrásokat veszel igénybe!

A b, válasz elég kézenfekvő, és akár hasznos is lehet. Ez attól függ, milyen ismerőseid vannak. Ugyanakkor azt is tudnod kell, hogy ami az egyik embernek bevált, az nem biztos, hogy nálad is működni fog. Minden ember egyedi.

A c, alternatíva sem rossz, bár itt is óvatosságra van szükség. Nemrég voltam könyvesboltban, és nem sok olyan egészséges életmóddal kapcsolatos könyvet láttam, amit jó szívvel tudnék ajánlani.

A d, lehetőséget sokkal kevesebben veszik igénybe, mint az első hármat, pedig szerintem ez a legjobb – amennyiben olyan szakembert tudsz találni, aki valóban érti a dolgát.

De milyen szakembert válassz?

Ha tartós változtatásban gondolkodsz, akkor a legjobban egy coach-csal jársz. Egy coach ugyanis nem egyszerűen tanácsot ad, mint a legtöbb szakember. A coaching éppen azért hatékonyabb folyamat, mint a tanácsadás, mert egészen más szempontból közelíti meg a helyzetet.

A coaching a gondolkodási és cselekvési szokások megváltoztatásával idézi elő a fejlődést és változást. A coaching elősegíti a személyes fejlődést, a teljesítmény javítását, képessé tesz arra, hogy tudatosan szemléld és elemezd saját cselekedeteidet, gondolkodásodat és érzelmeidet.

Ez egy akcióorientált folyamat, melynek célja a tartós, fenntartható változás elérése. A középpontban nem a coach, hanem az ügyfél van, hiszen a saját életének ő az igazi szakértője. Csak ő képes a változás elérésére. Bármilyen változás akkor lehet igazán tartós, ha az abban érintett személy vállalja az irányítást és a felelősséget.

A coach tehát nem kész megoldásokat ad, hanem abban segít, hogy képes legyél megtalálni a saját válaszaidat. Ez egy személyes fejlesztő folyamat, ami sokkal-sokkal hatékonyabb, mint egy egyszerű tanácsadás.

A coaching jellemzői a következők:

  • Kizárólagosság: a coach csak az ügyfélre, és a megoldandó helyzetre koncentrál
  • Személyre szabottság: a coach tapasztalatát, tudását az ügyfél helyzetéhez, igényeihez és céljaihoz igazítja
  • Kreativitás: a coaching új gondolatok és viselkedési formák kialakításának és kipróbálásának lehetőségét teremti meg
  • Teljesítményorientáció: a folyamat célja az ügyfél teljesítményének növelése
  • Sikerorientáció: a coaching a cselekvésre fekteti a hangsúlyt annak érdekében, hogy látható eredményt hozzon
  • Célirányosság: a coaching folyamat minden mozzanatát a folyamat által elérendő cél határozza meg 

Életmódváltás coachinggal?

Ha valaki az életmódján szeretne változtatni, akkor tulajdonképpen a szokásain kell változtatnia. Sajnos ez nem egy könnyű feladat. Ebben az esetben kiemelten hasznos lehet egy coach felkeresése, hiszen éppen arra van szükség, hogy egy saját, egyénre szabott stratégiát tudj kidolgozni.

Wellness coachingnak hívják azt az irányzatot, ami éppen az egyén életmódjának javításával foglalkozik. Véleményem szerint egy ilyen együttműködés hosszú távon sokkal eredményesebb, mint egy egyszerű tanácsadás. Ez esetben a coachnak jártasnak kell lennie az egészséges életmód területén is.

Ha valódi változást akarsz az életedben, és hajlandó vagy ezért felelősséget is vállalni, akkor érdemes felkeresned egy coach-ot, aki végigkísér és támogat ebben a folyamatban. A coaching eszköztárának használatával sokkal gyorsabb lehet így a fejlődésed, mintha egyedül próbálkoznál.

 

Ha szeretnél hozzám jönni coachingra, itt találsz további információkat.

A wellness coachingról itt olvashatsz bővebben.

 


Felhasznált irodalom: Coaching alapok és irányzatok – szerk. Kelló Éva (Akadémia Kiadó, 2014)

By |2017-06-15T08:57:45+00:002017, május 3|