Miért nem elég a tudás?

Te olvastál már fogyókúrás könyvet? Valószínűleg igen, sőt nem is egyet. A legtöbb fogyni vágyó ember már több könyvet is elolvasott (remélhetőleg nem csak kóklerek által írt könyveket!), és már nagyon sokat tud az egészséges táplálkozásról. Sokan az élelmiszerek kalória- és szénhidráttartalmát is kívülről fújják, sőt bármikor megmondják, minek mennyi a glikémáis indexe. Azt is tudják, hogy milyen gyakorlatokkal lehet a legtöbb energiát elégetni, és hogy pontosan hány kalóriára van szükségük egy nap, hogy fogyhassanak.

De mindez a tudás, nem ér semmit, ha az illető nem ülteti át a gyakorlatba!

Ebben a cikkben javaslok pár lépést, hogy a megszerzett tudás valóban a hasznodra válhasson!

1. Határozd meg, mi a célod!

Addig, ameddig nincs egy KONKRÉT célod, nem is érdemes elindulni. Hisz ha nincs úti célod, akkor honnan fogod tudni, merre indulj el? A legtöbben már itt elrontják. Csak annyit döntenek el, hogy kellene tenni valamit, hogy jobb formába hozzák magukat. Ez nem egy konkrét cél! Azt javaslom, szánj rá időt, hogy kitaláld, mit is szeretnél valójában elérni! Próbáld meg a lehető legpontosabban megfogalmazni, és jó, ha le is írod magadnak egy papírra. Ha ez megvan, akkor tovább léphetsz a második ponthoz.

2. Kérj segítséget!

Ha már megvan az úti célod, akkor keress magadnak egy „idegenvezetőt”! Nagyon fontos, hogy ez a segítség megbízható forrásból származzon. Manapság nagyon sokan hirdetik magukról, hogy ők ennek vagy annak a területnek a szakértői, szóval légy óvatos! Ha az „idegenvezetőd” még sem ért annyira a dolgához, akkor könnyen lehet, hogy nem az úti célodhoz fog vezetni, és így nagyon veszélyes helyekre kerülhetsz.

Ez a segítség nem feltétlenül egy ember kell, hogy legyen. Lehet ez egy jó könyv is, amit térképként használhatsz. A könyv kiválasztásánál is légy résen! Amikor legutóbb bementem a könyvesboltba, hogy vegyek egy hasznos táplálkozástudományi könyvet, üres maradt a kosaram… Ha nem vagy biztos benne, hogy egy konkrét könyv hiteles-e, szívesen segítek! Ha pedig már megvan a térképed vagy idegenvezetőd, nincs más hátra, mint…

3. Előre!

Indulj útnak! Minél hamarabb elindulsz, annál hamarabb odaérsz. Már a birtokodban van a tudás, de ezzel még nem mész semmire. El kell kezdeni átültetni azt a gyakorlatba!

Ennél a szakasznál is jó, ha konkrét vagy. Írd le, pontosan mit kell tenned a célod eléréséhez! Pl. heti háromszor öt km-t futok, vagy naponta öt adag zöldséget eszek. Ha teljesítetted a feladatot, pipáld ki a papírodon! Ez is ad majd egy kis sikerélményt, amire nagy szükséged lesz, ugyanis ez a  fázis a legnehezebb. Ahhoz, hogy elérd a célod, rengeteg akadályt kell majd legyőznöd. Bár számos nehézség jön majd a környezetedből is, a legnagyobb harcod saját magaddal lesz. Azok az emberek, akik képesek elérni a céljaikat, megtanulták, hogy hogyan győzhetik le ezeket az akadályokat.

Sokszor láttam már, hogy valaki nagyon lelkesen indul, és nagyon motivált, hogy elérje célját, de az út sokkal több hegyet és völgyet tartalmaz, mint amire számított, így egy idő után elfogy az ereje, feladja, és visszafordul. Bölcs dolog, ha a nehézségekre is felkészülsz, így kevésbé fognak meglepetésként érni az út döcögősebb részei.

És tudod, mi a titkuk azoknak, akik nem adják fel? Folyamatosan a célon tartják a szemüket! Nem a nehézségekre koncentrálnak, hanem arra, amit szeretnének elérni. A cél motivációt ad nekik, a motiváció pedig erőt ad a folytatáshoz. Lehet, hogy néha gyorsabb, néha lassabb a haladás, de aki mindvégig kitart, az eléri az úti célját.

 

By |2017-06-26T12:26:52+00:002016, december 19|