Nem biztos, hogy a fogyás hosszabb élethez vezet, sőt akár meg is rövidítheti

A fogyás növeli a halandóságot

Sokan azért szeretnének lefogyni, hogy egészségesebbek legyenek, megelőzzenek betegségeket, és ez által tovább élhessenek. Ebben a cikkben bemutatok egy áttekintő tanulmányt, ami éppen a fogyás és a halandóság kapcsolatát vizsgálta, és igen érdekes eredményekre jutott.

Melyik súlytartomány a legjobb?

Erre biztosan rávágnád, hogy a normál súly a legjobb. A tanulmány szerint a legalacsonyabb halálozás a normál BMI felső tartományában és a túlsúlyos kategóriában volt. Nagyjából tehát a 22-29 BMI-nél. (A BMI-det Te is ki tudod számolni, csak oszd el a kg-ban mért testtömegedet a méterben mért testmagasságod négyzetével: BMI= kg/m2)

A legmagasabb halandóság az alultápláltakat (BMI<18,5) és a kettes és hármas fokozatú elhízottakat veszélyezteti (BMI>35 és BMI>40).

Úgy tűnik tehát, hogy a mai szupervékony szépségideál nem a legegészségesebb minta, és talán nem is olyan nagy baj, hogy ha van rajtad egy-két kiló plusz – legalábbis a halandóság szempontjából…

 

A testsúly változásai és a halandóság

A tanulmány által áttekintett vizsgálatokból egyértelmű a következő tény: a nem szándékos fogyás növeli a halálozást. Ez nem meglepő, hiszen számos súlyos betegség velejárója a fogyás. Például a daganatos betegek nagy része jelentősen lefogy a betegség miatt. Ez viszont csak még tovább rontja az életkilátásokat.

De mi a helyzet a szándékos fogyással?

Azt gondolhatnánk, hogy elhízás esetén a fogyás bizonyára meghosszabbítja az életet. A tanulmány szerint ez nem feltétlenül van így. Úgy tűnik, a fogyás csak abban az esetben csökkenti a halálozási arányt, ha fennállt elhízással összefüggő társbetegség. Ilyen például a szívbetegség, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a térd ízületi gyulladása és a nem-alkoholos zsírmáj. Ha tehát egy elhízott felnőtt ember ilyen betegségektől szenved, akkor érdemes lefogynia, mivel ezzel javíthat az életkilátásain, és valószínűleg meghosszabbíthatja az életét.

Vannak azonban olyan elhízottak is, akik egészségesek. (Ezt a témát részletesebben ebben a cikkben tárgyaltam: Metabolikusan egészséges elhízás) A tanulmány szerint náluk a fogyás növeli a halandóságot, csak úgy, mint egészséges normál súlyúak esetén.

Életminőség és fogyás

Persze, tudom, hogy a legtöbben nem csupán azért akarnak fogyni, hogy tovább éljenek, hanem elsősorban azért, hogy az életminőségük javuljon. Véleményem szerint ez egy nagyon is helyénvaló motiváció, de azért megemlítem, hogy a tanulmány szerint az életminőség jelentősen javítható, ha az elhízott illető egészségesebb étrendre tér át, és beépíti az életébe a rendszeres testmozgást. Ez esetben még akkor is javul az életminősége, ha közben egy kilót sem fogy.

 

Konklúzió

Ha alultáplált vagy, próbálj meg felszedni néhány kilót az egészséged érdekében! Ha normál súlyú vagy, ne akarj lefogyni! Ha viszont elhízott és beteg is vagy, érdemes lenne leadnod néhány kilót. A többi esetben a tanulmány szerint a stabil súly megtartása, és az egészséges életmód a legoptimálisabb.

 

 


Felhasznált irodalom: Bosomworth NJ. The downside of weight loss. Realistic intervention in bodyweight trajectory. Can Fam Physician 2012;58:517-23

By |2017-07-24T08:12:04+00:002017, július 18|