Bővebben magamról…

Bővebben magamról…2018-07-11T18:00:16+00:00

Ha közelebbről is érdekel, ki az a Pődör-Novák Réka, akkor olvasd el az alábbi részletesebb bemutatkozómat!

Kezdjük a történet elején…

Már gyerekkoromtól fogva versenyszerűen sportoltam (a sportágam a labdarúgás volt – nem a legnőiesebb, de attól még szuper sport!), és az volt a célom, hogy testnevelő tanár leszek. Mivel az ország legszínvonalasabb sportszakember képzése a Testnevelési Egyetemen (“TF”-en) van, itt akartam tanulni.

Az érettségi után fel is vettek a TF-re, ahol elkezdhettem a testnevelő-edző szakot. A Testnevelési Egyetem (akkor épp a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának hívták) valóban nagyszerű képzést biztosított. Kiváló tanároktól és egyben sportemberektől tanulhattam, amiért máig nagyon hálás vagyok.

Csak aztán az élet közbeszólt… Másodéves voltam a TF-en, amikor a szombati foci edzésemre indultam robogóval – de nem értem oda. Útközben ugyanis oldalról belém gázolt egy furgon, és a Merényi kórház intenzív osztályán kötöttem ki – jobb oldali agysérüléssel, állkapocscsont töréssel és jó néhány nyílt sérüléssel. Hát, ekkor még nem tudtam, de az életem új fordulatot kezdett venni…

Mivel egy vérömleny keletkezett az agyamban, hosszabb ideig altatásban tartottak. Miután felébredtem a bal oldalamat nehezen tudtam mozgatni. Sajnos sérültek a mozgáspályáim is, ezért a mozgáskoordinációm meglehetősen visszaesett. Nem túl jó hír egy sportember és leendő testnevelő tanár számára…

Hála Istennek, az állapotom napról napra javult, és az intenzív osztályról bekerültem az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe, ahol kiváló gyógytornászok vettek kezelésbe, és elég jól rehabilitáltak. (Azóta is nagyon tisztelem a gyógytornászokat!)

Folytattam is a TF-es tanulmányaimat töretlen lelkesedéssel. De hogy ne legyen ebből egy száz oldalas önéletrajzi regény, nem részletezem a kevésbé fontos dolgokat. A lényeg az, hogy a régi szintemre nem sikerült visszahozni a sportteljesítményemet, ezért újra kellett terveznem.

Befejeztem a futsal pályafutásomat, a tesi-edző szakot is abbahagytam. Új célokat tűztem ki: elvégzem a TF fitness-testépítés edzői OKJ-s tanfolyamát, és közben felvételizek a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karára, dietetikus szakirányra. Ez így is történt, először  fitness-testépítés edző, majd dietetikus végzettséget is szereztem.

A dietetikus diplomám megszerzése után azonnal el is kezdtem dolgozni egy budapesti kórházban. A kórház nagyszerű hely a tapasztalatszerzésre. Többek között arra is rájöhetsz, hogy milyen sz*r a magyar egészségügy, és motivált leszel, hogy új munkahely után nézz…

Ez idő alatt döntöttem úgy, hogy érdemes tovább képeznem magamat. Rájöttem, hogy önmagában nem mindig elegendő, ha jó tanácsokat adok az embereknek. Az is nagyon fontos, hogy megértsem őket, kicsit a lelkükkel is foglalkozzak, és a motivációjukat is tudjam erősíteni. Ennek érdekében jelentkeztem a Pro Bona Coaching & Training Center life coach képzésére, és nem sokkal később megszereztem a life coach végzettséget is.

Így történt, hogy dietetikus, fitness-testépítés edző és life coach végzettségeim vannak, ami tök jó, mert a hozzám fordulóknak akár a teljes életmódjuk átalakításában is tudok segíteni. 2017 óta már a magánszektorban dolgozom, ahol pontosan ezzel foglalkozom. Segítek a hozzám fordulók életmódjának átalakításában, és ezzel az életminőségük javításában.

A szakmai érdeklődésem elsősorban az elhízás tartós kezelésére irányul. Mivel az elhízás egyik központi oka az inzulinrezisztencia, innen már csak egy lépés volt, hogy a policisztás ovárium szindróma is bejöjjön a képbe. Eredetileg nem volt célom, hogy a PCOS irányába is specifikálódjak, de valahogy a körülmények erre tereltek. Ma már a klienseim egy jelentős része PCOS érintett (ezért is hoztam létre a PCOS & Egészség oldalt).

Szakmai „ars poetica” 5 pontban:

  • Minden ember egyedi, ezért mindenkinek egyénre szabott megoldásokra van szüksége. A sablonos tanácsok nem működnek.
  • A táplálkozástudomány folyamatosan fejlődik, ezért egy jó szakembernek folyamatosan képeznie kell magát, hogy a lehető legjobb tanácsokat adhassa a hozzá fordulóknak.
  • Attól még, hogy valamit sokan mondanak, még nem biztos, hogy igaz. Mindent kritikusan kell értékelni, és alaposan meg kell vizsgálni a tudományos vizsgálatok és a gyakorlati tapasztalatok fényében. Ez akár a régóta elfogadott nézetek megkérdőjelezését is jelenheti.
  • Szerintem nincs olyan, hogy reménytelen eset, legfeljebb csak rossz stratégia.
  • Úgy gondolom, hogy a fogyókúrák károsak a testi-lelki egészségre. A tartós fogyáshoz egy személyre szabott életmódváltó stratégiára van szükség!

Jelenleg az Aurum Életműhelyben és a XX. kerületi irodámban fogadok klienseket, illetve Skype-on keresztül vidéki és külföldi ügyfeleim is vannak. Online tanfolyamok létrehozásával is foglalkozom, és rendszeresen tartok előadásokat az egészséges életmód témájában. Ja, és mindezt nagyon élvezem! 🙂

Remélem, ezzel a részletes bemutatkozással kicsit jobban meg tudtál ismerni. Most már jöhet a személyes találkozás! 🙂