Sokan járnak jól, ha utálod a testedet

énkép, önértékelés

Tegyük fel, hogy megkérdezünk az utcán tíz nőt, hogy elégedettek-e a testükkel. Mit gondolsz, mi lenne az eredmény? Lenne egyáltalán csak egy is, aki azt mondaná: igen, én teljesen elégedett vagyok a testemmel? Szerintem tízből egy sem lenne. Jó, ha száz megkérdezettből találnánk egy elégedettet…

Miért?

A mai világban nagyon magas a mérce, amit a média elénk tár. Ha ehhez hasonlítod magadat, sosem lehetsz teljesen megelégedett. Az újságokban és a plakátokon látható modellek egytől egyik meg vannak szerkesztve. A Photoshop csodákra képes. Akár egy szelet pizzából is ki lehet alakítani egy gyönyörű nőt. Nem hiszed? Nézd meg ezt a videót!

Vannak, akik jól járnak…

Ha a média által közvetített szépségideálhoz hasonlítod magadat, sosem leszel elégedett, sőt talán még utálni is fogod a testedet. Ebből pedig sokan profitálhatnak.

Ha utálod a testedet, nagy eséllyel fogsz olyan kozmetikumokat vásárolni, melyek segítenek elrejteni vagy megváltoztatni a nem kívánatos részeket.

Ha nem érzed magad elég vékonynak, akkor vásárolhatsz fogyókúrás könyveket vagy spéci fogyasztószereket, de fel is kereshetsz egy fogyókúrás gurut, aki majd megmondja, mit egyél vagy mit ne egyél.

Ja, és persze vehetsz egy drága fitness bérletet is, hogy a zsírégető órákon lefogyaszd a nem elég vékony combjaid, popsid és persze a hasad is.

Ha nem vagy elég barna, jobb, ha rendszeresen szolizol.

Ha nem elég göndör a hajad, dauerold be!

Ha túl göndör a hajad, vasald ki!

Ha nem tetszik a hajszíned, festesd be!

És még sorolhatnám…

A hozzáállás a lényeg

Ne érts félre, nem azt akarom mondani, hogy a hajfestés, a szoli vagy a „zsírégető” aerobik rossz lenne. A probléma az, ha egy elérhetetlen mércéhez hasonlítod magad, és azzal telnek a mindennapjaid, hogy ennek elérésére törekszel. Ami persze úgysem sikerül, ezért a végeredmény kudarc, és egy csomó kidobott pénz…

Ne utáld a testedet! Nem kell ahhoz tökéletesnek lenni, hogy meg tudj barátkozni magaddal, és el tudd fogadni a külsődet. Persze az nagyon jó, ha szeretnéd kihozni magadból a legtöbbet, és ezért egészségesen táplálkozol, és rendszeresen sportolsz. De mindezt ne azért tedd, mert utálod magadat! Ez nem egy egészséges hozzáállás.

 

Self-Care

Ezzel az angol kifejezéssel mostanában rengetegszer találkozom. Az USA-ban egyre többen beszélnek róla, hogy milyen fontos a self-care. Magyarul le sem lehet rendesen fordítani. Szó szerint így mondhatnánk: öngondoskodás.

A kifejezés lényege ez: gondoskodj magadról, figyelj magadra, törődj magaddal!

De ne az motiváljon erre, hogy gyűlölöd a testedet! Inkább fogadd el magad, és lásd meg, hogy vannak nagyon is előnyös tulajdonságaid! Amin pedig még lehetne dolgozni, azon dolgozz! De ne azért tedd, mert utálod magad, hanem azért, mert értékeled magad. Ne magad ellen, hanem magadért dolgozz!

Hidd el, Te is megérdemled a törődést!

By |2017-10-06T12:53:21+00:002017, augusztus 3|