Te még hiszel a fogyókúrákban?

Reggel felkelsz, elmész a fürdőszobába, belenézel a tükörbe. Nem vagy elégedett a látvánnyal. Ráállsz a mérlegre, és objektív bizonyítékot is szerzel róla: túl kövér vagy. Ismét meghozod a döntést:

„Le fogok fogyni. Mától fogyókúrázom, és végre elérem álmaim alakját!”

Elmész a könyvesboltba, és megveszed a legújabb divatdiétáról szóló könyvet. Máris elkezded olvasni, és érzed, ezúttal sikerülni fog! Ez a fogyókúra biztosan működni fog. A szerző szerint ez az utolsó fogyókúrás könyv, amit el kell olvasnod, és végre megtudhatod a titok nyitját. Végre feltárja előtted azt a csodamódszert, amit az emberiség eddigi történetében még senki nem fedezett fel. Ezzel a módszerrel könnyedén és gyorsan megszabadulhatsz a felesleges kilóidtól. Nem kell mást tenned, csak követed a fogyókúra szabályait, és hamarosan vékony, boldog és sikeres ember lesz belőled. Izgatottan és lelkesen veted bele magad a módszer tanulmányozásába.

 

Még aznap „kitakarítod” a konyhádat – vagyis megszabadulsz az összes hizlaló, tiltott élelmiszertől, hogy még véletlenül se tudjanak kísértésbe ejteni. Persze nagyon sajnálod azt a finom bonbont, amit a névnapodra kaptál egy barátodtól, de most csak az a cél lebeg a szemed előtt, hogy hamarosan csodás alakod lesz, és az többet ér, holmi csokoládénál – így ez az édesség is a kukában landol.

A nagytakarítás után elmész vásárolni. Beszerzel mindent, ami az új étrendedhez szükséges. A pénztárnál ugyan elég mélyre kell nyúlnod a tárcádba, az előírt élelmiszerek ugyanis nem túl olcsók. De sebaj, úgysem ehetsz belőlük sokat! Különben is a gyönyörű lapos hasért megéri az áldozat. Tulajdonképpen ez egy befektetés. Befektetés a vékony és gyönyörű nők csodálatos világába. Nagyszerű beruházás, biztosan megtérül!

Boldogan hazamész, és elkészíted az első diétás ebéded. Mivel vasárnap van, a családoddal együtt ülsz asztalhoz. Ők rántott húst esznek sült krumplival, amire teszel is valami megjegyzést. Tudhatnák, hogy az tele van kalóriával, és kövérek lesznek tőle. Példát vehetnének rólad. Te egy szuperalacsony kalóriatartalmú salátát eszel.

Igaz, hogy nem ízlik, de hát nincs mit tenni, ezt írja elő a fogyókúrád. Persze úgy teszel, mintha nagyon finom lenne. Hadd irigykedjenek csak! Hiszen te hamarosan csodásan fogsz kinézni.

Ahogy elfogyasztottad a salátát, a többiek a desszerthez érnek. Csodálatosan néz ki az a lekváros palacsinta, de természetesen te nem kérsz. Inkább iszol egy feketekávét mesterséges édesítőszerrel – abban legalább nincs kalória, és még egy kicsit fel is pörgeti az anyagcserédet. Hurrá! Sikeresen túl vagy az első diétás ebédeden, és vasakarattal visszautasítottál minden „bűnös” falatot.

 

Jöhet egy kis pihenés. Azért nem olyan sok, mert délután el akarsz menni futni. Amúgy utálsz futni. De akkor is futnod kell. A csodakönyv szerint minden nap fél órát kell futni. Szóval, el is mész a közeli parkba. Már 5 perc után kivagy. Alig kapsz levegőt, és úgy érzed, mindjárt összeesel. Biztatod magad: „meg tudom csinálni, meg kell csinálnom…”

A testedet nem sikerül meggyőzni. A lábad nem akar továbbvinni. Elismered: még nem vagy túl jó kondiban. Hazasétálsz. Ötre már farkas éhes vagy, ezért boldogan készíted magadnak a vacsorát: egy protein shake-et. Csupán 300 kalória, és tele van fehérjével. Lassan megiszogatod, és meglepődsz, hogy egész laktató volt – este nyolcig nem is leszel éhes. Akkor azonban már nagyon éhes vagy. Persze tudod, ma már nem ehetsz semmit. Inkább elmész fürdeni, és korán lefekszel.

Másnap reggel izgatottan állsz rá a mérlegre. És igen! Fogytál 3 dekát. Csodás érzés. Elégedett vagy magaddal, és újra lelkesen vágsz neki a napnak. Jöhet a finom reggeli: két tojás és egy tál zöldség. Hát nem laksz jól vele, de nem számít. Fő, hogy ma is fogysz legalább 3 dekát.

Így telik az egész hét. Alig eszel, ráadásul nem is finom ételeket. Egyre éhesebb vagy, és egyre agresszívebb, de nem adod fel, hisz minden reggel diadalittasan állsz ár a mérlegre. És elégedetten veszed tudomásul, hogy megint kicsit kevesebb vagy. Egészen szerdáig…

Pontosan követted a fogyókúra előírásait, de szerdán már nem lett kevesebb a súlyod. Csütörtökön is stagnált. Kezdesz mérges lenni, hisz mindent úgy csinálsz, ahogy a könyvben le van írva. A szerző gyors és könnyű fogyást ígért. Ezzel szemben te csak szenvedsz az éhségtől és az edzésektől, és most még a fogyás is megállt. Idegesen mész el dolgozni.

A munkahelyeden az egyik kollégádnak születésnapja van, ezért a többiek meglepik egy tortával. Egy csokitortával – a kedvenceddel. Téged is megkínálnak. Nagyon erős a kísértés, hogy egyél egy szeletet. Nagyon küzdesz, de kimondod: „Köszönöm nem kérek”. Borzasztó nézni, ahogy vidáman élvezik az ínycsiklandozó csokoládétorta elfogyasztását, míg te aznap már csak zöldbabsalátát ehetsz – amúgy utálod a zöldbabot, de hát a csodadiéta ezt írja elő, úgyhogy nincs mit tenni…

Négy óra – végre vége a munkaidődnek. Mardossa a gyomrod az éhség, és egyre agresszívebb vagy. Mégis erőt veszel magadon, elmész sétálni (mivel a futás még mindig nem megy), aztán megeszed a zöldbabsalátád, győzködve magad, hogy nagyon finom, és a cél megéri az áldozatot.

Aztán másnap újra ráállsz a mérlegre, és nem hiszel a szemednek. Egy dekával többet mutat, mint tegnap! Hogyan lehetséges ez? Talán hülyeség ez az egész fogyókúra. Nem is működik!

Zaklatottan indulsz a munkahelyedre, és egész délelőtt azon rágódsz, hogy miért nem olvadnak le rólad a kilók, ahogy annak a könyv szerint történnie kellene. Elveszíted a csodadiétába vetett bizalmadat. Mikor vége a munkaidőnek, bemész vásárolni. Ezúttal azonban nem a fogyókúrához szükséges nyersanyagokat veszed meg, hanem a tiltólistán szereplő élelmiszerekkel töltöd meg a kosarad: csoki, fehér kenyér, péksütemény.

Hazamész, és végre jól bekajálsz a kedvenc ételeidből, amiket már napok óta egyre jobban kívánsz, de a fogyókúrád nem engedte meg a fogyasztásukat. Már nem is érdekel a fogyókúra, csak eszel és eszel. Már jóllaktál, de még mindig eszel. Nem azért mert éhes vagy, hanem azért mert szomorú és csalódott. Mikor befejezted az evést – vagy inkább zabálást – bűntudatod lesz. Elhatározod, hogy holnaptól belefogsz egy új fogyókúrába. Egy másikba, ami biztosan működni fog…

 

Ismerős a fenti történet? Ha igen, nem vagy egyedül. A szakirodalom szerint, az emberek többsége nem tud tartósan lefogyni. A fogyókúrázók 95%-a visszahízza a leadott kilókat, sőt esetenként többet is.

Csak gondolj bele: hány olyan ismerősöd van, aki jelentősen lefogyott (több mint 10 kg-ot), és legalább 10 éve tartja az elért súlyt?

Nekem nincs ilyen ismerősöm. Egyetlen egy sem. Vajon miért? Szerinted miért? Az én véleményem az, hogy nem jó a terápia. Ha valami 100-ból 95-ször nem működik, akkor az nem egy jó kezelési mód. Nincs olyan gyógyszert, amit forgalomba lehetne hozni, ha mindössze az esetek 5%-ában lenne hatékony.

Ideje lenne végre elgondolkozni azon, hogy az elhízásnak talán nem a fogyókúra a helyes terápiája. Ha nem tudsz lefogyni egyetlen csodadiétával sem, akkor kérlek, ne hibáztasd magad! Nem veled van a baj, hanem a módszerrel. Ha valódi megoldást keresel, egészen más oldalról kell megközelítened a súlyproblémád…

 

Kezdésnek ajánlom az ingyenes Start Programot, amit már ma el tudsz kezdeni.

By |2017-06-15T09:54:54+00:002017, május 19|