Tipikus fogyókúrás hibák 1. rész

Ebben a cikksorozatban bemutatom azokat a hibákat, amiket a fogyni vágyók leggyakrabban elkövetnek. Ha végigköveted ezeket a cikkeket, bizonyosan fel fogsz ismerni jó néhány gondolkodásbeli vagy viselkedési formát, amit érdemes lesz kijavítanod. Ha tartós eredményeket akarsz elérni, először a fejedben kell rendet tenni. Ez a sorozat éppen ebben lehet a segítségedre.

zéró toleranciás fogyókúra

Mértékletesség helyett zéró tolerancia

 

A legtöbb fogyni vágyó szeretne minél gyorsabban látványos eredményeket elérni, ezért előszeretettel választanak drasztikus fogyókúrákat. Egyik napról a másikra teljesen megváltoztatják az étrendjüket, és szóról szóra követik az adott diéta utasításait. Ilyenkor szóba sem jöhet semmiféle hizlalónak tartott étel. Még egy falat sem! Zéró tolerancia!

Vegyük például Zsuzsa esetét. Zsuzsa nagyon szereti a kenyeret, és az utóbbi években alig volt olyan nap, amikor egyáltalán nem evett belőle. Sokszor szendvicset eszik reggelire és vacsorára, sőt néha még az ebédhez is megeszik egy-két szelet kenyeret, hisz a főzelékeket így szokta enni.

A baj csak az, hogy Zsuzsa el van hízva, és a házi orvosa azt javasolta neki, fogyjon le. Ennek érdekében Zsuzsa úgy dönt, kipróbálja a paleolit diétát, hisz sokan mondták már, hogy az nagyon hatékony. A diéta szabályainak megfelelően a kenyér tiltólistára kerül, ezért Zsuzsa egyik napról a másikra teljesen lemond róla. Zéró tolerancia!

Az első néhány nap még egész könnyen megy, de a második héten már nagyon kívánja a kenyeret. Eddig naponta több szeletet is evett, de most már egy falat sem engedélyezett belőle. Persze vasakarattal ellenáll a kísértéseknek, de a sóvárgás nem múlik el. Ráadásul a családja többi tagja jóízűen eszi ezt a „tiltott gyümölcsöt”, míg ő csak álmodozhat róla…

 

Mit gondolsz, meddig lehet ezt tartani?

Zsuzsa nem bírta tovább 2 hétnél. A kritikus pont akkor jött el, amikor véletlenül egy pékség közelében haladt el, és megérezte a frissen sült kenyér illatát. Ekkor a teste átvette az irányítást, és az orra egyenesen a pékségbe vitte. Úgy döntött, elég volt az ősember étrendjéből, ő inkább vesz egy frissen sült paraszt kenyeret, hazamegy, megkeni libazsírral, és vége jóllakik…

 

Ennyit a zéró toleranciáról

Minél inkább tiltasz valamit magadtól, annál inkább vágyakozni fogsz utána. Ha teljesen eltiltod magadtól a kedvenc ételeidet, akkor ne csodálkozz rajta, hogy azokról fogsz álmodni. Ha pedig a kísértés legyőzi az önuralmad, nem csak egy-két falatot akarsz majd enni belőle. Eredmény: a végén többet eszel, mintha sosem tiltottad volna el magadtól.

 

Jobb cél: mértékletesség

A mértékletesség az egyik legfőbb erény. Ha szeretnél tartósan lefogyni, azzal nem sokra mész, ha egy-két hétig képes vagy drasztikus diétát tartani. A lényeg az, mit fogsz csinálni az elkövetkező évtizedekben.

Hacsak nem vagy allergiás vagy intoleráns egy bizonyos élelmiszerre, akkor nincs szükség rá, hogy teljesen száműzd az éltedből. Az egészséges táplálkozás nem a tiltásokról szól. Ami igazán számít az az, hogy mit eszel napról napra, hétről hétre, újra és újra.

Visszatérve Zsuzsa példájára, az nem volt túl jó szokás, hogy minden nap megevett egy csomó kenyeret. Ennek ellenére, ha eljött volna hozzám egy diétás tanácsadásra, nem azt mondtam volna neki, hogy soha többé ne egyen kenyeret. Sokkal jobb eredményekre vezetett volna, ha először is megválogatja a kenyér minőségét, és fehér kenyér helyett inkább teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret eszik. Másodszor pedig arról kellett volna leszoknia, hogy kenyeret egyen kenyérrel, vagyis egy kicsit át kellett volna alakítani az étrendjét.

Zéró tolerancia helyett jobb, a mértékletesség. Ha megtanulod mértékkel élvezni a finom ételeket, nem kell aszkéta életet élned. Hosszú távon nem azon fog múlni a fogyásod sikere, hogy mit eszel havonta egyszer. A mindennapi szokásaid nyomnak a legtöbbet a latba. Ha rám hallgatsz, elsősorban ezeken dolgozol.

 

Segítsek?

Ha eljössz hozzám coachingra, személyre szabottan is segítek, hogy valóban elérhesd a céljaidat. Részletekért kattints ide!

By |2017-08-09T20:52:35+00:002017, augusztus 8|