Tipikus fogyókúrás hibák 4. rész

Ebben a cikksorozatban bemutatom azokat a hibákat, amiket a fogyni vágyók leggyakrabban elkövetnek. Ha végigköveted ezeket a cikkeket, bizonyosan fel fogsz ismerni jó néhány gondolkodásbeli vagy viselkedési formát, amit érdemes lesz kijavítanod. Ha tartós eredményeket akarsz elérni, először a fejedben kell rendet tenni. Ez a sorozat éppen ebben lehet a segítségedre.

 

Túlzott elvárások

 

A fogyókúrázók által elkövetett 4. tipikus hiba, hogy túlzott elvárásaik vannak a fogyással kapcsolatban. Mivel ezek az elvárások többnyire nem teljesülnek, a fogyókúrázók gyakran csalódottan és kiábrándultan vonulnak vissza régi életmódjukhoz. Ebből a cikkből megismerhetsz néhány ilyen elvárást. Talán Te is hasonlóan gondolkodsz?

túlzott elvárások a fogyástól

1. A következő hónapban leadok 10 kilót

A legtöbb fogyni vágyó gyors eredményeket akar, ezért igen magasra teszik a lécet: rövid idő alatt sokat akarnak fogyni. Egy hónap alatt nem lehet egészséges módon leadni 10 kg testzsírt. Ez egy irreális cél, ami szinte biztos, hogy kudarchoz fog vezetni. Jó munkához idő kell!

 

2. Ha végigcsinálom ezt a fogyókúrát, akkor végre csodásan fogok kinézni

Sokan vágnak bele egy-egy diétába, azt remélve, hogy a végére szépen le fognak fogyni. A kitartóbbak végig is csinálják, és valószínűleg le is adnak néhány kilót, de a fogyás nem elég a jó alakhoz!

Van egy ismerősöm, aki drasztikus fogyókúrázással jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg, de az eredmény rosszabb volt, mint a kiindulási állapota. A melle elfogyott, az arca beesett, és bár a mérleg sokkal kevesebbet mutatott, a valódi eredmények elkeserítőek voltak.

Ha jó alakot szeretnél, akkor ne drasztikus fogyókúrákba gondolkodj! Az életmódodat kell megváltoztatnod, melynek nélkülözhetetlen eleme a rendszeres testedzés beépítése is.

 

3. Ha lefogytam, boldog és sikeres ember leszek

Tény, hogy a fogyókúrás reklámokból ez jön le, de a valóság nem pont így néz ki. Attól még, hogy néhány kilóval kevesebb vagy, még nem garantált a boldog és sikeres élet. Az lehet, hogy a fogyásnak köszönhetően javul az egészségi állapotod, de attól még, hogy egy-két számmal kisebb ruhát hordasz, nem fognak előléptetni a munkahelyeden, és az életed sem lesz felhőtlen.

 

4. Ha vékony leszek, megtalálom az igazit

Ezt az ábrándot rengeteg nő kergeti. Azt remélik, hogy ha majd jobban hasonlítanak a mai szépségideálra, akkor biztosan jelentkezik náluk a nagy Ő. Ennek a hiedelemnek a felülvizsgálatához érdemes körülnézned az utcán vagy az ismerősi körödben. Azt fogod látni, hogy vannak olyan csinos, vékony lányok, akiknek nincs tartós kapcsolata, és vannak túlsúlyos, molett nők, akik boldog és tartós párkapcsolatban élnek.

Hadd mondjak egy példát az előbbire. Van egy ismerősöm, aki nagyjából úgy néz ki, mint az újságok címlapján látható nők. Karcsú, nagy a melle, csinosan öltözködik és szuperül sminkeli magát. Ja, és emellett még okos és kedves is. A legtöbb nő irigykedve néz rá. Én azonban ismerem, és tudom, hogy nincs barátja, és nagyon nehezen boldogul a társkeresés terén. A vonzó megjelenése miatt a normálisabb pasik nagy része szóba se mer vele állni, a nagyobb önbizalmú nőcsábászok, pedig csak egy dolgot akarnak tőle… Nem is annyira irigylésre méltó, ugye?

Szóval ne az alakoddal akarj pasit fogni! Ha valóban a hozzád illő társat keresed, akkor elsősorban a személyiségedet kell megszeretnie. Nem azt mondom, hogy a külső semmit nem számít, de úgy vélem a kilók helyett a kisugárzás nyom többet a latba. Vonzó kisugárzásod pedig akkor is lehet, ha nem S-es ruhákat hordasz. Ne hagyd, hogy ez a hiedelem korlátozza a boldogságodat!

 

5. Ha leadtam a súlyfeleslegem, nem kell már küzdenem

Ha azt hiszed, a sikeres fogyás után nyugodtan hátradőlhetsz, nagyon nagyot tévedsz. A fogyás utáni súlytartás egyáltalán nem könnyű. Akik lefogytak, és azóta sem hízták vissza a leadott kilókat, nem hagyták abba küzdelmet. Ha így tettek volna, rövid időn belül vissza is híztak volna.

Tartós eredményekhez csakis tartós változtatások vezetnek. Ha drasztikus módszerekkel leadsz 20 kilót, akkor csak drasztikus módszerekkel tudod megőrizni a vékonyabb alakot. Ha lazítasz, az öved is kijjebb kell majd lazítanod.

Ezért sem pártolom a drasztikus fogyókúrákat. Hosszú távon szinte lehetetlen ilyen életmódot élni. Sokkal jobb lenne, ha fokozatosan változtatnál az életmódodon, hisz akkor a szokásaid változnak meg, amiket később is automatikusan tudsz majd gyakorolni, túlzott erőfeszítések nélkül.

Vizsgáld felül az elvárásaidat!

Ha irreális célokat tűzöl ki magad elé, szinte biztos, hogy kudarc lesz a végeredmény. Ne a fogyókúrás reklámok ígéreteiben bízz! A valódi változáshoz más út vezet.

 

Segítsek?

Ha eljössz hozzám coachingra, személyre szabottan is segítek, hogy valóban elérhesd a céljaidat. Részletekért kattints ide!

By |2017-08-31T12:55:21+00:002017, augusztus 25|