Tudtad, hogy a fogyókúrázás hizlal?

a fogyókúra hizlal

A statisztika szerint azoknak a fogyókúrázóknak, akik több, mint a testsúlyuk 10%-át leadták, 80%-a már 1 éven belül visszahízik. Ezt követően sokan újabb fogyókúrába fognak, mely során ismét lefogynak néhány kilót, majd ismét visszahízzák. Ezt nevezik jojó diétázásnak. A súly le-föl ingadozik, mint egy jojó.

Mi a jojózás oka?

Először is, a fogyókúrázás növeli az ételek jutalomértékét. Minél inkább tiltod, annál inkább kívánod. A fogyókúra során számos finom ételtől tartózkodnod kell, ezért ezek az élelmiszerek egyre kívánatosabbak lesznek.

Egy fogyókúrázó számára a csokoládé sokkal nagyobb szám, mint egy normálisan táplálkozó egyén számára. Éppen ezért, ha a fogyókúrázó engedélyezi magának a csoki élvezetét, sokkal nehezebben fog tudni megálljt parancsolni magának. Nem csoda, hogy a fogyókúrák többsége túlevéssel végződik…

Másodszor, a fogyókúrázás során a szervezet fokozza a zsírraktározásra való képességét. Egy normálisan táplálkozó egyén sokkal kevesebb zsírt raktároz el egy nagyobb ebéd után, mint egy fogyókúrázó.

Miért? Azért, mert a normálisan evő egyén még nem vágta haza az anyagcseréjét, ezért a nagyobb energiabevitel következtében felpörög az anyagcseréje, és több kalóriát éget el. Ezzel szemben a fogyókúrázónak jelentősen lelassult az anyagcseréje, ezért a nagyobb evészet után a lehető legtöbb kalóriát próbálja meg a zsírraktárakba menekíteni. Eredmény: nagyon könnyű visszahízás.

Ráadásul, ilyenkor a szervezet a biztonság kedvéért igyekszik túlkompenzálni, ezért még jobban megnöveli a zsírraktárakat, mint korábban. Ez a stratégia néhány száz évvel ezelőtt még nagyon hasznos volt, hiszen segítette a túlélést. Az éhezés alatt a lehető legjobban lecsökkent a szervezet energialeadása, majd amikor több étel állt rendelkezésre, a bevitt energia nagy része a zsírraktárakba került. Így élte túl az ember az éhínségeket.

Ma már hála Istennek nem kell félnünk az éhezéstől, de ettől még a testünk működése nem változott meg. A fogyókúra pedig nem sokban különbözik az éhezéstől. (Erről bővebben itt olvashatsz.)

 

A fogyókúra hizlal

Tudományos tény, hogy a fogyókúrázás a jövőbeli hízás előrejelzője – főleg azoknál a fogyókúrázóknál, akik fiatalon és normál súllyal kezdték. Sajnos egyre több ilyen van. Nagyon sok fiú és lány gondolja úgy, hogy fogynia kellene, noha nem is túlsúlyosak. Elkezdenek fogyókúrázni, és a végén csak kövérebbek lesznek.

Egy vizsgálatban 4129 serdülőkorú ikerpárt követtek figyelemmel. Minél több jojó diétán mentek keresztül, annál valószínűbb volt, hogy nőni fog a BMI-jük. A fogyókúrázás tehát egyértelműen növelte a túlsúly kialakulásának kockázatát.

Egy 2015-ös áttekintő tanulmány szerint a vékonyabb fogyókúrázók nagyobb veszélyben vannak a hízás tekintetében. Minél kisebb a kezdeti testzsírszázalék, annál nagyobb a fogyókúrázás alatti izomvesztés mértéke, és annál nagyobb az azt követő zsírnövekedés.

És ez még nem minden. A jojó diétázás az egészségre is káros hatással van. A súlyingadozás a kettestípusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség rizikóját is növeli.

 

Mi a megoldás?

Ne fogyókúrázz! Akár normál súlyú vagy, akár súlyosan elhízott, A FOGYÓKÚRA NEM MEGOLDÁS.

Azt javaslom, ne is a testsúlyodra koncentrálj! Inkább fókuszálj arra, hogy építs be egészséges szokásokat az életedbe. Ha ezt teszed, biztosan javulni fog az egészségi állapotod, és a testsúlyod is beáll a számodra ideális tartományba.

 

Ha kellene egy kis segítség, kattints a képekre!

wellness coachingFogyókúra DETOX tanfolyam

 

 

 

 

 


Felhasznált irodalom:

Today’s Dietitian Vol. 19, No. 5, P. 18

 

By |2017-06-15T10:35:25+00:002017, június 9|