Változás és változtatás

 

Mit kell tenned, ha változni szeretnél? Változtatni! Tartósan kell változtatnod az életmódodon, vagyis a szokásaidon. Kezdjük azzal, hogy mi a legelső lépcső ennél a folyamatnál!

 

A változtatás 1. lépcsője

Ha változni szeretnél valamilyen szempontból (pl. egészségesebb szeretnél lenni, vagy le akarsz fogyni), akkor legelőször a változtatás szükségességét kell felismerned. Ehhez szükség van némi önismeretre, hisz meg kell tudnod fogalmazni, milyen vagy most, és milyen szeretnél lenni. Például ezt mondhatja valaki:

„Jelenleg kb. 15 kg súlyfelesleg van rajtam, ami negatívan hat az egészségemre, a vitalitásomra és az önértékelésemre is, ezért szeretnék rajta változtatni.  Szeretnék leadni néhány kilót.”

Ez az első lépés: amikor felismered, hogy nem ott szeretnél lenni, ahol most vagy, és ezért ideje elindulni a célod felé. Ahhoz, hogy a kívánt változást el tudd érni, meg kell tenned a Te részed: változtatnod kell!

Attól még, hogy vágyakozol az egészségesebb test után, még nem fog átalakulni a tested. Fel kell lépned az első lépcsőre! Fel kell ismerned, hogy a változáshoz változtatni kell!

Nagyon fontos, hogy reálisan gondolkodj!

Lehet, hogy vannak dolgok, amiket szeretnél megváltoztatni magadon, de nem lehet. Nem mindent tudsz megváltoztatni, amit szeretnél. Sajnos vannak dolgok, amik a befolyásolási körödön kívül esnek, ezért bármennyire is szeretnéd, nem tudod őket megváltoztatni.

Ilyen tényező például a testalkatod. A testalkatodat nem tudod megváltoztatni. Nincs olyan diéta vagy edzésprogram, amivel ezt elérhetnéd. Ha vastagabb csontozatú, teltebb alkatod van, akkor sosem lesz belőled nádszál-kisasszony. Ha nagyon vékony alkatod van, akkor sosem lesz belőled kétajtós szekrény méretű testépítő. Az alkati adottságod genetikailag meghatározott. Ezen változtatni nem lehet.

Viszont, kihozhatod magadból a legtöbbet. Lehetsz egészséges testsúlyú és csinos, akkor is, ha a szüleidtől teltebb alakot örököltél. Lehetsz sportos és szálkásan izmos akkor is, ha nagyon vékony a testalkatod. Törekedj arra, hogy kihozd magadból a legtöbbet! A genetikai örökséged nem tudod megváltoztatni, de egy bizonyos határon belül hatással lehetsz a megnyilvánulására.

Szóval, amikor a változtatáson gondolkodsz, vizsgáld meg, hogy reálisak-e az elvárásaid magad felé! Ha olyan jellegű változásokat akarsz elérni, amikre nincs befolyásod, akkor olyan csatába indulsz, amit esélyed sincs megnyerni. Ez már a kezdetek kezdetén kudarcra van ítélve. Amit nem tudsz megváltoztatni, abba felesleges sok energiát ölni. Ezek azok a dolgok, amiket EL KELL FOGADNI. Engedd el, és inkább foglalkozz azokkal a dolgokkal, amik a befolyásolási körödön belül vannak!

Ha kéne egy kis segítség, kattints ide!

By |2017-06-14T08:53:25+00:002017, január 23|