5 tévhit a szénhidrátokról

Az utóbbi években történt egy fordulat a tápanyagok megítélésében. A korábbi legfőbb vádlottat, a zsírt, sokan felmentették, és helyette a szénhidrátot ültették a vádlottak padjára. A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alacsony szénhidráttartalmú diéták képviselői szerint a túlzott szénhidrátfogyasztás az oka az elhízásnak és számos krónikus betegségnek is.

Dietetikai szempontból egyet kell értenem, hogy némely zsírok nagyon is hasznosak, sőt nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Az is igaz, hogy korunkban sokkal több finomított szénhidrátot fogyasztunk, mint az emberiség történetében bármikor. Azonban vigyáznunk kell, hogy ne öntsük ki a fürdővízzel együtt a gyereket is!

A szénhidrátforrások között is van egy csomó nagyon hasznos, magas tápértékű élelmiszer, amikről kár lenne lemondani. Annak érdekében, hogy helyesen ítélhessük meg a szénhidrátok helyzetét, ebben a cikkben leleplezek néhány tévhitet.

1. A szénhidrátok hizlalnak

Ahogy egy korábbi cikkemben már kifejtettem (A hizlaló ételek mítosza), sem egyes tápanyagok, sem egyes élelmiszerek nem hizlalnak önmagukban. Csak abban az esetben hizlal valami, ha túl sokat fogyasztasz belőle. Ha a Te energiaszükségleted 2000 kcal, de következetesen 2500 kcal-t fogyasztasz, akkor hízni fogsz – még akkor is, ha a világ legegészségesebb ételeit fogyasztod.

Ha kicsit szétnézünk a szakirodalomban, akkor a következő infókat találhatjuk a témában (a hivatkozásokat a lent található linken keresztül találhatod meg):

  • A teljes értékű gabonák fogyasztása csökkenti az elhízás kialakulásának valószínűségét.
  • A gyümölcsfogyasztás szintén csökkenti az elhízás rizikóját.
  • Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies (POUNDS LOST) tanulmány szerint a fogyás szempontjából sokkal inkább az energiabevitel számít, mintsem a tápanyagok aránya.

Lényeg a lényeg: túlsúlyt okozhat magas vagy alacsony szénhidráttartalmú diéta egyaránt, és fogyni is lehet alacsony vagy magas szénhidráttartalmú diétával egyaránt.

2. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták egészségesebbek

Tény, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta hatására javul az inzulinérzékenység és a vérzsír szintek is. Az azonban nem biztos, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására is jó hatással vannak. Egy tanulmány szerint ezek a diéták káros hatással lehetnek az érrendszeri egészségre, ami feltehetően az alacsonyabb gyümölcs- és zöldségfogyasztással, és a magas állati eredetű élelmiszer-fogyasztással magyarázható.

Dr. David Ludwig Phd szerint nem a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentésére, hanem a finomított szénhidrátok természetesebb szénhidrátforrásokkal való helyettesítésére kellene törekedni. Mit jelent ez a gyakorlatban? Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, fehér rizs helyett barna rizs, cukros édességek helyett gyümölcsök.

3. A szénhidrátok gyulladást okoznak a szervezetben

A krónikus gyulladás valóban veszélyes dolog. Szerepe lehet a rák, a szívbetegségek és egyéb krónikus betegségek kialakulásában. A kutatások szerint a teljes értékű gabonák csökkentik a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, amit éppen a szervezetben lévő gyulladás csökkentésével magyaráznak. A gyümölcsökben és a zöldségekben pedig rengeteg antioxidáns hatású anyag van, amik szintén gyulladásellenesek.
Tehát ez az állítás is hibás.

4. A gyümölcsök kerülendők, mivel sok cukrot tartalmaznak

Igaz, hogy némely gyümölcsöknek igen magas a cukortartalma, de ezt a cukrot nem szabad azonosítani a kristálycukorral! A gyümölcsökben lévő cukornak egészen más hatása van a szervezetre, mint a finomított cukornak. Az egyik nagy különbség az, hogy a gyümölcsök a cukor mellett sok élelmi rostot is tartalmaznak, ezért sokkal kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a cukor mellett a gyümölcsök rengeteg hasznos tápanyagot is tartalmaznak. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és különféle fitokemikáliákkal, melyek közül számos rákellenes hatású. Nagy kár lenne kizárni ezeket az élelmiszereket az étrendünkből.

5. Csak a glikémiás index számít

A GI diéták divatja óta sokan azt hiszik, minden magas glikémáis indexű élelmiszer rossz, ha azonban alacsony a GI, akkor bátran fogyasztható az adott élelmiszer. Ezen elv alapján a görögdinnye a „rossz”, a mogyorós csoki a „jó” kategóriába tartozik. Ahogy korábban már volt róla szó ezen a blogon (Az egészséges táplálkozás csapdája), én nem támogatom az efféle dichotóm gondolkodást. Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak élelmiszerek, amelyeknek magasabb, míg másoknak alacsonyabb a tápértéke. Jól teszed, ha az étrended gerincét a magasabb tápértékű élelmiszerekből állítod össze – a glikémiás indextől függetlenül. A görögdinnye egy kiváló, alacsony energiasűrűségű, magas tápértékű élelmiszer. Ha rám hallgatsz, nem  mondasz le róla a magas GI miatt. Az biztos, hogy én szívesen megeszek egy jól behűtött szeletet a nyári hőségben. (További infó a GI hibáiról ebben a cikkben.)

Remélem, átment az üzenet! A szénhidrátok nem ellenségek, csupán bölcsen kell megválasztani a minőséget és a mennyiséget. Ha így jársz el, nemhogy nem fognak ártani, de még javíthatják is az egészségedet.

 


Forrás: http://www.todaysdietitian.com/newarchives/0416p30.shtml

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogad" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás