Alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírtartalmú étrend? Valamit mindkét tábor elmulaszt!

Régebben az alacsony zsírtartalmú étrend volt a divatos, manapság inkább az alacsony szénhidráttartalmú. De melyik jobb? Ebben a cikkben ezzel a kérdéssel foglalkozom dietetikai szempontból megközelítve.

Szénhidrát vagy zsír – melyik a bűnös? A válasz attól függ, milyen szénhidrátról és milyen zsírról van szó! Sőt, nem csak a minőséget, de a mennyiséget is figyelembe kell venni!

Valójában egyik tárbornak sincs teljesen igaza, ugyanis általánosságban egyik tápanyag sem rossz. A szervezetünknek zsírra és szénhidrátra is szüksége van ahhoz, hogy optimálisan működjön. Szóval a címben feltett kérdés nem egy jó kérdés.

Sokkal jobb lenne, ha nem a különböző tápanyagokra koncentrálnál, hanem magukra az élelmiszerekre!

Ha csak a szénhidráttartalmat nézed, akkor például egy csomó nagyon magas vitamin- , ásványi anyag, és fitokemikália tartalmú gyümölcsöt is ki kell zárnod az étrendedből.

Ha csak a zsírtartalmat nézed, akkor nem ehetsz olajos magvakat, noha rendívül sok hasznos anyag van bennük.

Ne a tápanyagokra fókuszálj! Inkább az adott élelmiszert vizsgáld meg! Adok egy egyszerű módszert, amivel könnyedén megítélheted, melyik élelmiszer értékesebb: nézd meg, mennyire feldolgozott az adott termék!

Mutatok néhány példát!

Alma: egyáltalán nem feldolgozott, ez egy teljes értékű élelmiszer. Nagyszerű választás!

Almalé: ez már egy feldolgozott élelmiszer, már nem teljes értékű, hiszen az almalégyártás során kivonták belőle az élelmi rostokat, és jelentősen csökkent a vitamintartalma is. Ez kevésbé jó választás.

Fehér kenyér: finomított lisztből és számos adalékanyagból készül. A szervezeted nem sokat profitálna belőle.

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: bár ez is feldogozott élelmiszer, de az előbbihez képest sokkal több vitamint, ásványi anyagok és élelmi rostot tartalmaz. Hacsak nem vagy gluténérzékeny, ez egy jó választás.

Köles: minimális feldolgozáson esett át (hántolás, főzés), de még így is nagyon hasznos élelmiszer. Gluténérzékenyek is fogyasztatják.

Téli szalámi: feldolgozott húskészítmény. A nitrites pác-só miatt kifejezetten nem ajánlott.

Sült csirke: sokkal kevesebb feldolgozás, és csak annyi adalék van benne, amennyit hozzáadsz. Ha fűszernövényekkel ízesíted, még értékesebb!

 

Összefoglalva azt mondhatjuk, érdemes olyan élelmiszereket választani, amik nem estek át túl sok feldolgozáson, és minél kevesebb hozzáadott adalékanyagot tartalmaznak.Ha ezekre alapozod a táplálkozásod, akkor nagy valószínűséggel minden hasznos tápanyaggal ellátod a testedet, és még azon sem kell törnöd a fejed, vajon miben hány gramm zsír vagy szénhidrát van.

 

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogad" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás