Az érzelmi evésről – avagy hogyan csinálj egy problémából kettőt

Kati nagyon stresszes időszakot él át. Mostanában rengeteg megrendelést kap a cég, ahol dolgozik, ezért őrülten nagy a hajtás. Mivel ma sem tudta befejezni a feladatait a hivatalos munkaidő alatt, úgy dönt, hazaviszi, és majd otthon befejezi.

Már 21 óra van, és még mindig nincs kész. Elege van az egészből, de muszáj dolgoznia. Ettől a projekttől függ az előléptetése. Elhatározza, hogy tart egy kis szünetet, és bekap valamit. Szétnéz a hűtőben, és talál egy tábla csokit. Hát, ez most éppen jól jön. Éhesnek ugyan nem éhes, mivel kb. egy órája evett vacsorát, de egy úgy érzi, egy kocka csokoládé feltöltené energiával, és utána könnyebben tudna tovább dolgozni. Egy kockánál többet nem is akar enni, hiszen vigyáz az alakjára (igazából fogynia kellene néhány kilót).

Szóval kivesz a csomagolásból egy kockát, és a többit visszateszi. Ott helyben, a hűtő előtt bekapja, és hmmm…. Szétolvad a szájában, és fantasztikus íz járja át a nyelvét. Ettől máris egy kicsit jobban érzi magát. Persze csak egy kockáról volt szó. Irány vissza dolgozni! De hát, ha már egy kockának is ilyen hatása volt, mi lenne, ha kettőt enne?

Legyen. Kati meggyőzi magát. Végül is két kocka csokiban még nincs olyan vészesen sok kalória. Hétvégén úgyis el akar menni edzeni (amit már hetek óta tervezget…). Így eszik még egy kockát. Ez talán még jobban esik neki, mint az első. Mi lenne, ha odavinné a tábla csokit az íróasztalához, és munka közben még enne belőle egy-két kockát? Biztosan könnyebben menne így a munka.

Így is lesz, Kati leül az asztalához, de valami megmagyarázhatatlan okból nem a munkájával foglalkozik, hanem a csokit nézi. Mintha hívogatná: egyél még! Nagyon finom!

Kati már nagyon fáradt, és nincs elég ereje, ahhoz hogy ellenálljon a kísértésnek. Újra enni kezd a csokiból: egy kockát, aztán még egyet, aztán még egyet… És végül elfogy az egész.

Az óra 21:43-at mutat. Kati még mindig nincs készen a feladatával, viszont az asztalán egy üres csokis papír árulkodik a „bűnéről”.

„Ez szörnyű! Megettem egy egész tábla csokit! Hogy tehettem ilyet? Szörnyű ember vagyok! Nincs elég önuralmam! Ezért vagyok olyan kövér…”

És Kati sírni kezd. Nem elég, hogy a sok munka miatt túl van terhelve, de még azzal is szembe kell néznie, hogy könnyedén legyőzte egy tábla csokoládé. Pedig ő csak egy kockát akart enni belőle, hogy jobban érezze magát…

 

Hát, így lehet egy problémából kettőt csinálni.

Ismerős számodra Kati története?

Ő is beleesett az érzelmi evés csapdájába. Evett, hogy jobban érezze magát, de végül sokkal rosszabb lett a helyzet. Az elvégzetlen feladatok terhe mellett, most még a túlevés miatti bűntudattól is szenved.

Ezért nem ajánlom az evést a problémáid kezelésére! Egyrészt nem oldja meg a problémát, másrészt hozzátesz még egyet. Nem a legjobb stratégia.

By |2018-04-27T17:34:52+00:002017, március 8|