Egy elfeledett erény: a mértékletesség

Manapság nagyon divatosak azok a diéták, amik azt ígérik, annyit ehetsz, amennyit akarsz, és fogyni fogsz. Számos alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra állítja azt, hogy fehérjét és zsírt mérték nélkül fogyaszthatsz, attól nem fogsz elhízni, csak a szénhidrátokkal vigyázz, mert azok nagyon hizlalnak.

A helyzet az, hogy az emberek szeretik az ilyesmi tanácsokat, mivel az igaz, hogy bizonyos ételeket nem ehetnek, de legalább a többiből ehetnek, amennyit csak akarnak. Így legalább nem kell félniük az éhségtől.

Én személy szerint nem értek egyet ezekkel az irányzatokkal. Úgy vélem, az egészséges étrendnek nem kell szélsőségesnek lenni. Nem gondolom, hogy a szénhidrátok drasztikus csökkentésével jobb egészséget érhetnél el, mintha egy teljes értékű élelmiszerekre alapozott, kiegyensúlyozott, vegyes étrendet követnél. Sőt, minél többféle élelmiszert fogyasztasz, annál nagyobb valószínűséggel viszel be minden fontos tápanyagot.

A másik ok, ami miatt nem pártolom az efféle diétákat, az az, hogy nem tartalmazzák a mértékletesség elvét. Manapság ez a szó nem divatos, noha már évszázadok óta a legfőbb erények között tartják számon.

A mértékletesség megóv a szélsőségektől

Akár evésről, akár más élvezetekről legyen szó, a mértékletesség nélkül könnyen szélsőségekbe eshetünk. Persze szívesebben halljuk azt, hogy „Egyél, amennyit akarsz!”, mint azt, hogy „Egyél annyit, amennyivel kellemesen jóllaksz!” (ez az egyik alapelve az intuitív táplálkozásnak).

A testi vágyakat, mint amilyen az étvágy is, nem olyan könny kordában tartani, pláne egy olyan fogyasztói társadalomban, ahol alig tudsz megtenni néhány métert az utcán, máris szembejön egy evésre csábító jelzés. Mégis azt mondom, érdemes fejleszteni az önkontroll képességét. És van egy nagyon jó hírem: az önuralom olyan, mint egy izom. Minél többet használod, annál jobban megerősödik.

Sejtem, hogy ez a cikk nem lesz olyan népszerű, mintha arról írtam volna, hogy „Hogyan fogyhatsz le úgy, hogy közben annyit eszel, amennyit akarsz”, de remélem, azért lesz, aki elolvassa, és elgondolkozik ezen a dolgon. A mértékletesség egy nagyon jó szokás, aminek rengeteg haszna van az élet számos területén.

Szóval, ha rám hallgatsz, nem szélsőséges diétákat, hanem normális, kiegyensúlyozott étrendet követsz, a mértékletesség elvének betartásával. Igaz, hogy így nem fogsz annyit enni, amennyit a szemed kíván, de tiltólistákat sem kell követned, hiszen ha mértékletesen élsz vele, akkor bármilyen élelmiszer beilleszthető az étrendedbe (amire nem vagy allergiás).

 

Ha egyetértesz azzal, hogy a mértékletesség fontos erény, oszd meg ezt a cikket!

 

További hasznos információért iratkozz fel a hírlevélre!

By |2018-09-06T08:44:58+00:002017, március 24|