Mit tudunk a szakirodalomból az intuitív táplálkozásról?

Mint ahogy azt már említettem, az intuitív táplálkozás nem egy divathóbort. Ez egy tudományos alapokon nyugvó, széleskörűen kutatott fogalom. Ebben a cikkben bemutatom, mi mindent tudhatunk meg erről az étkezési módról a szakirodalomból.

Az hogy ki mennyire intuitív evő, könnyedén felmérhető egy kérdőív segítségével. Ennek köszönhetően egyszerűen vizsgálható az intuitív táplálkozás és egyéb egészségi mutatók kapcsolata. Szerencsére külföldön már számos kutatást elvégeztek a témában, így rengeteg érdekes információnk lehet.

Jó hír, hogy már magyar nyelven is létezik intuitív táplálkozás kérdőív, és már le is zajlott az első hazai felmérés (a saját kutatásom, melyet 2016-ban prezentáltam a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Tudományos Diákköri Konferenciáján).

A továbbiakban összefoglalom az eddigi kutatások eredményeit.

 Pozitív összefüggések

Az alábbi tényezők pozitív kapcsolatban állnak az intuitív táplálkozással:

  • Alacsonyabb testtömegindex: a magasabb intuitív táplálkozás pontszámot (továbbiakban ITP) elérő személyeknek jellemzően alacsonyabb a testtömegindexe, vagyis körükben ritkább az elhízás előfordulása.
  • Összkoleszterin, LDL- és trigliceridszint: a magasabb ITP alacsonyabb vérzsír értékekkel jár együtt, ami kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából.
  • Vérnyomás: magasabb ITP → kedvezőbb vérnyomás. Ez is a szívbetegségek megelőzését segíti.
  • Inzulinérzékenység: magasabb ITP → jobb inzulinérzékenység, ami nagyszerű az egészséges szénhidrát-anyagcsere fenntartása, és a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
  • Önértékelés: a magasabb ITP kéz a kézben jár a jobb önértékeléssel.
  • Optimizmus: a magasabb ITP-t elérő személyekre jellemzőbb az optimista életszemlélet.
  • Test elfogadása, értékelése: aki intuitíven étkezik, jellemzően elfogadja a testét. Nem akarja folyton megváltoztatni a kinézetét, ezért fogyókúrázás helyett, inkább a szervezete jelzéseivel összhangban étkezik.
  • Fizikai aktivitás: érdekes módon a magasabb ITP-t elérők nagyobb arányban végeznek fizikai aktivitást. Talán ez is jól esik a testüknek?
  • Étrend kedvező összetétele: az intuitív táplálkozás egyik jellemzője a feltétel nélküli engedély az evésre. Ez egyeseknél kiveri a biztosítékot. Azt gondolják, ha azt mondanánk valakinek, hogy ehet bármit, amit csak szeretne, akkor az illető biztosan egy csomó egészségtelen ételből állítaná össze az étrendjét. Nos, a gyakorlat nem ezt mutatja. A magasabb ITP-t elérő embereknek jellemzően egészséges az étrendje. Bár semmit nem tiltanak el maguktól, mégsem csak „junk food”-on élnek. Táplálkozásuk jellemzője a változatosság, és mivel sokféle ételt esznek, a vitaminok és ásványi anyagok széles skáláját veszik magukhoz.
  • Étkezési szokások: az intuitív evők egészséges szokásokkal is rendelkeznek. Ilyen például a rendszeres reggelizés.

Negatív összefüggések

Az alábbi tényezők negatív kapcsolatban állnak az intuitív táplálkozással:

  • Karcsú szépségideál internalizálása: az intuitív evőket nem nagyon érdekli a média által közvetített szupervékony szépségideál. Ők elégedettek magukkal, és nem céljuk, hogy soványabbak legyenek. Valószínűleg ez menti meg őket a fogyókúrák ördögi körétől.
  • Étkezési zavarok: az anorexia és bulimia nervosa kialakulásának egyik bizonyított kockázati tényezője a fogyókúrázás. Mivel az intuitív evők nem fogyókúráznak, az étkezési zavarok kialakulásának veszélyét is elkerülik.

 

Ha szeretnél többet is megtudni az intuitív táplálkozásról, kattints IDE!

 


Felhasznált irodalom:

Cadena-Schlam, L., & López-Guimerà, G. (2015). Intuitive eating: An emerging approach to eating behavior. Nutrición Hospitalaria, 31(3), 995–1002. doi:10.3305/nh.2015.31.3.7980

 Ez a kép jelképezi az általad beszúrt forrás kódot. A kép csupán a kód helyét jelzi, a kód által megjelenített elem méreteit és elrendezését nem, erre használd az előnézet gombot!

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogad" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás