Figyelem! Az intenzív edzés és fogyókúra veszélyezteti a nők egészségét

 

Manapság alig van olyan nő, aki elégedett lenne az alakjával. Vékony, normál súlyú és túlsúlyos nők egyaránt szeretnék csökkenteni a súlyukat. Ezzel a cikkel szeretnék rávilágítani arra, hogy ez az igyekezet akár egészségkárosodáshoz is vezethet. Lányok, legyetek észnél!

Van egy tünetegyüttes, ami nagyon is veszélyezteti a fogyni vágyó nőket. Ez a női atléta triász. A probléma elsősorban azokat a lányokat érinti, akik intenzíven sportolnak, és emellett a súlyukat is próbálják kontrollálni. A tünetegyüttes elemei a következők:

  • Alacsony energiabevitel
  • Menstruációs zavarok
  • Alacsony csontsűrűség

 

Bár mindhárom tünet viszonylag ritkán manifesztálódik egyszerre, de egy vagy két tünet nagyon sok sportoló+diétázó lánynál jelentkezik.

 

Alacsony energiabevitel

Elsősorban ennek köszönhető a másik két probléma kialakulása is. Egy rendszeresen sportoló lánynak sokkal magasabb az energiaszükséglete, mint a nem sportoló társainak. Ha ezt a plusz energiát nem pótolja, akkor a szervezete nem fog tudni megfelelően funkcionálni. Lássuk, mint jelent ez számokban!

Egy 20 éves, 170 centi magas, 60 kilós lánynak, aki ülő életmódot folytat, nagyjából 1730 kcal-ra van szüksége naponta.

Egy azonos korú, azonos magasságú és testsúlyú társának, aki heti 5 alkalommal másfél órás atlétikaedzésen vesz részt, kb. 2740 kcal a napi energiaszükséglete. A különbség nagyjából 1000 kcal.

Ha ez a lány ugyanannyit eszik, mint a másik, akkor a szervezete túlélő üzemmódba fog kapcsolni. Le fog csökkenni az alapanyagcseréje, és az edzés sem fog olyan jól menni neki. Emellett az immunrendszere is gyengébb lesz, és sokkal fogékonyabb lesz a betegségekre. Ha pedig az állapot tartósan fennáll, a másik két tünet is jelentkezni fog.

 

Menstruációs zavarok

Kezdetben a ciklus szabálytalanná válik, később akár meg is szűnhet. Azoknál a lányoknál, akik gyerekkoruktól megterhelő sportban vesznek részt, akár az is előfordulhat, hogy az első menstruáció soha nem jelentkezik. Ez esetben is orvoshoz kell fordulni!

 

Alacsony csontsűrűség

Az alacsony ösztrogénszint, az alultápláltság, valamint az alacsony fehérje- és kalciumbevitel következtében a csontok egyre gyengébbek lesznek. Ez ahhoz vezethet, hogy igen kis erőbehatásra is eltörhetnek.

 

A női atléta triász kialakulásának rizikótényezői a következők:

  • Rendszeres intenzív sport (akár szabadidő sportolóként is!)
  • Szélsőséges étrend követése (pl. vegetarianizmus)
  • Esztétikai és súlycsoportos sportágakban való versenyzés (pl. RG, torna, küzdősportok)
  • Túledzettség
  • Rossz edző, aki a sportolója egészségét veszélyeztető edzői utasításokat ad

 

Szerencsére az időben felismert betegség könnyen orvosolható. Csupán az energiabevitel növelésére, és 5-10% testtömeg-növekedésre van szükség. Így a szervezet energiaháztartása normalizálódik, az immunrendszer megerősödik, és a menstruációs ciklus helyreáll. Ha azonban az érintett nő nem változtat az egészségkárosító életmódján, akár súlyos csontritkulás és meddőség is kialakulhat nála.

Lányok, legyetek észnél! Attól még, hogy a média azt mutatja, hogy csakis a nádszálvékony nők lehetnek sikeresek és boldogok, ne tegyétek tönkre az egészségeteket!

A rendszeres sport és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás egy nagyon jó szokás, de vigyázz, nehogy átess a ló túlsó oldalára! Ha pedig van olyan ismerősöd, aki veszélyeztetett, figyelj oda rá, és ha kezd eldurvulni a helyzet, segíts neki!

Az egészséges életmód nem a szélsőségekről, hanem az egyensúlyról szól. Törekedj erre! 

 


Felhasznált irodalom: Today’s Dietitian Vol. 19, No. 2, P. 46

By |2018-05-28T13:12:38+00:002017, február 27|